Na de politieactie in Vorst, waarbij dinsdag vier agenten gewond raakten en één terreurverdachte gedood werd, zijn nog steeds twee personen voortvluchtig. Dat meldt het federaal parket.

Tijdens een persconferentie op woensdagmiddag maakte het federaal parket bekend dat twee personen waren opgepakt. Het ging om een man die dinsdag rond 20 uur in het ziekenhuis van Halle werd binnengebracht met een gebroken been en om een man die werd opgepakt bij een huiszoeking in de Neerstalsesteenweg. 

Na verhoor werden ze echter allebei weer vrijgelaten. 'Zij worden niet in verdenking gesteld', stelt het federaal parket, dat enkele uren later een perscommuniqué verstuurde. Dat betekent dat de politie nog steeds 'actief op zoek is' naar twee voortvluchtigen, vermoedelijk de terreurverdachten die tijdens de schietpartij in Vorst via het dak ontsnapt zijn. Meer informatie wordt voorlopig niet gegeven. 

Mohamed Belkaid

Wat wel zeker is, is dat er bij de schietpartij in Vorst één persoon werd gedood: Mohamed Belkaid, geboren op 9 juli 1980. Het federaal parket bevestigt dat het om een man van Algerijnse origine gaat, die illegaal in het land verbleef en enkel gekend was bij de politie voor een diefstal in 2014.

'De verdachte werd geneutraliseerd door een sluipschutter van de speciale eenheden toen hij duidelijk het vuur wilde openen op de politie vanuit een venster van het appartement waar hij zich schuilhield', zei Eric Van der Sijpt van het federaal parket. 'Naast zijn lichaam werden een kalasjnikov en een boek over het salafisme teruggevonden. In het appartement werd eveneens een vlag van Islamitische Staat gevonden.' 

Kalasjnikov

In de loop van de avond werden nog bijkomende huiszoekingen uitgevoerd. In de Waterstraat in Vorst werden een kalasjnikov, twee gevulde laders van een kalasjnikov en een zwart kledingstuk aangetroffen. Het uitkammen van een dertigtal boxen en een hangaar leverde geen resultaat op, evenals een huiszoeking in Sint-Pieters-Leeuw. 

Wat een routine-huiszoeking had moeten zijn in het onderzoek naar de aanslagen van Parijs, is dinsdagnamiddag uitgedraaid op een schietpartij in een dichtbevolkte wijk vlak bij het Zuidstation in Vorst. Franse en Belgische speurders zouden rond 14.30 uur op zoek zijn geweest naar een safehouse dat gebruikt werd in de voorbereiding van de aanslagen van Parijs. Het bewuste appartement had 'koud' (politiejargon voor onbewoond) moeten zijn, melden bronnen aan De Standaard

Op het moment dat de agenten met een stormram de deur van het appartement opbenbeukten, werden ze echter meteen onder vuur genomen, dwars door de voordeur heen. De agenten ontsnapten bij mirakel aan de dood, vuurden terug en raakten de schutter - die enkele uren later werd doodgeschoten - aan een been. Twee andere verdachten vluchtten langs de zolder het dak op. 

Op foto's van het parket is te zien hoe een kogel van de verdachten het dienstwapen van een agent - dat nog in de holster zat - raakte:

De omgeving van de Driesstraat werd enkele uren afgezet, waardoor kinderen in crèches en scholen niet haar huis konden en buurtbewoners hun woonst niet mochten verlaten.  ‘Ik hoorde luide knallen. Daarna werd het zo stil in ons gebouw dat ik me niet meer durfde te bewegen', getuigt een 24-jarige studente in De Standaard