ANALYSE. Trump wint, Clinton glorieert
Foto: AFP

Na Mega Tuesday zit Hillary Clinton in de laatste rechte lijn naar de Democratische nominatie. Voor Donald Trump wordt het, na het verlies in Ohio, moeilijker om voor de Republikeinse conventie in juli de nominatie in de wacht te slepen.

Mega Tuesday werd, voor Marco Rubio, ‘Goodbye Rubio Tuesday’, zoals een commentator op CNN het afgelopen nacht uitdrukte. Hij slaagde er niet in zijn thuisstaat Florida te winnen: Donald Trump haalde het met liefst 46 procent van de stemmen in de staat die zelf twee kandidaten in het Republikeinse strijdperk had gestuurd. Na Jeb Bush, gooide nu ook Rubio de handdoek.

 

Omdat in Florida de winnaar van de voorverkiezingen met alle 99 afgevaardigden aan de haal gaat, was die overwinning belangrijk voor Trump. Maar daar tegenover stond een tegenslag in Ohio, die andere staat waar ‘winner takes all’ geldt. Die moest Trump laten aan de tot nog toe onzichtbare kandidaat John Kasich, die daar een thuismatch speelde en Trump 66 afgevaardigden afsnoepte.

Trump haalde ook Illinois en North-Carolina binnen. Wie Missouri won – Trump of Cruz – is op dit moment nog niet duidelijk.

Voor de Republikeinen betekent de overwinning van Kasich dat er nog geen nek-aan-nek-race komt tussen Trump en de in de partij al even onpopulaire Texaanse senator Ted Cruz, hoewel die laatste wel liet uitschijnen dat het nu tussen hen twee gaat. Kasich maakt immers weinig tot geen kans om de nominatie binnen te halen. Hij speelde nauwelijks een rol van betekenis in de campagne tot nog toe. Hem werd zelfs verweten dat hij, door zich nog niet terug te trekken, Trump in de kaart speelde. Nu is hij de enige gematigde, en voor de partij aanvaardbare kandidaat, die nog in de running blijft. Daardoor maakt hij de kans kleiner dat Trump de nodige afgevaardigden binnenhaalt om de nominatie in de wacht te slepen voor de Republikeinse conventie in juli.

Clinton met gemak

Voor Trump was het dus een goede avond, maar voor Hillary Clinton werd het een nog betere. Zij haalde zeker vier van de vijf staten binnen die op het spel stonden – ook bij de Democraten is de uitslag in Missouri nog onzeker.

Het grootste gevaar voor Clinton bestond erin dat Bernie Sanders, zoals vorige week in Michigan, voor een onaangename verrassing zou zorgen door, tegen de peilingen in, Ohio binnen te halen. Dat gebeurde niet: Clinton won gemakkelijk Florida en Ohio, en versloeg Sanders ook in Illinois en North-Carolina. Voor Sanders, die nochtans veel geld had aangegooid tegen zijn campagne in Ohio, wordt het nu quasi onmogelijk om de Democratische nominatie nog in de wacht te slepen.

Maar dat betekent niet dat de weg naar de conventie in juli voor Clinton een wandelingetje door het park wordt. Sanders is niet van plan op te geven, en hij zal Clinton vooral inhoudelijk het vuur nog na aan de schenen leggen. Uit de resultaten van dinsdagavond blijkt immers dat Hillary onbedreigd blijft bij de Afro-Amerikanen en de latino’s, maar dat ze veel meer moeite heeft om ook jonge blanke kiezers te overtuigen.

Sanders heeft een sterkere race gelopen dan verwacht werd. En daarbij heeft hij een aantal thema’s op de kaart gezet die een rol zullen blijven spelen in de verdere campagne, en waarmee Clinton rekening zal moeten houden in haar programma.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig