Kasich geeft triomferende Trump mentale tik
John Kasich Foto: AFP

Bij de Republikeinen wist Donald Trump opnieuw heel wat staten in te palmen bij de voorverkiezingen op ‘Mega Tuesday’. Toch is de winnende Trump niet zonder zorgen: thuisspeler John Kasich won dinsdag in Ohio, een belangrijke ‘winner takes all’-staat. Marco Rubio wierp na een teleurstellend resultaat in thuisstaat Florida de handdoek in de ring.

Florida, North Carolina en Illinois: alle drie de staten gingen naar Donald Trump bij de Republikeinen. In Missouri was het in een nek-aan-nekrace even afwachten, maar uiteindelijk werd Trump ook daar uitgeroepen tot winnaar. Eerder won Trump al de caucus op de Marianen, wat hem 8 afgevaardigden opleverde.

Ondanks de 5 op 6 voor Donald Trump heeft de Republikeinse miljardair kopzorgen: gouverneur John Kasich won in Ohio. Door te winnen in zijn thuisstaat (een ‘winner takes all’-staat) maakt hij het Donald Trump erg lastig. Na dinsdag is het daarom nog moeilijker om te antwoorden op de cruciale vraag: ‘slaagt een Republikeinse presidentskandidaat erin om 1.237 afgevaardigden binnen te halen?’.

Rubio werpt handdoek in de ring

De avond begon voortreffelijk voor Donald Trump. Hij haalde onmiddellijk de belangrijke ‘winner takes all’-staat Florida binnen. Trump krijgt daarom alle 99 afgevaardigden in de staat.

Thuisspeler Marco Rubio slaagde er met 27 procent van de stemmen - een teleurstellend resultaat - dus absoluut niet in om de inwoners achter zich te scharen. In een toespraak aan zijn achterban liet hij na de nederlaag weten dat hij zijn campagne opschort.

‘Na vanavond is het duidelijk dat terwijl we aan de juiste kant staan, we niet aan de winnende kant staan. Terwijl dit misschien geen jaar was voor een hoopvolle en optimistische boodschap over onze toekomst, blijf ik optimistisch over onze partij’, zei Rubio.

Drie kandidaten, ‘twee plausibele kandidaten’

Officieel zijn er nu nog steeds drie kandidaten die meedingen naar de nominatie bij de Republikeinen. John Kasich wist vanavond voor het eerst een staat binnen te halen. Hij trok aan het langste eind in zijn thuisstaat Ohio. De overwinning is duidelijk een opsteker voor de gouverneur, die het enkel nog wou uitzingen tot de voorverkiezingen in zijn staat.

Toch zijn er voor Ted Cruz nog maar ‘twee plausibele kandidaten’. ‘Slechts twee campagnes hebben een plausibel pad naar de nominatie bij de Republikeinen. Onze campagne, en die van Donald Trump’, zei Cruz in Texas. ‘En wij zijn de enige die Donald Trump verslagen hebben. Keer op keer.’

Hoe dan ook moet Ted Cruz, de nummer twee binnen de Republikeinen, bijna 80 procent van alle resterende delegates vergaren om de meerderheid te behalen die nodig is voor de nominatie. Donald Trump moet volgens CNN 60 procent van de resterende delegates binnenhalen. Ook al zijn vanaf nu niet alle staten per definitie winner-takes-all, dat wordt voor beiden een moeilijke opdracht.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig