De Republikeinse presidentskandidaat Marco Rubio heeft na de nederlaag in zijn thuisstaat Florida bekendgemaakt dat hij zijn campagne opschort. ‘Laat jullie niet leiden door angst’, gaf hij zijn aanhang nog mee.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump haalde maar liefst 46 procent van de stemmen in Florida. Thuisspeler Marco Rubio slaagde er met 27 procent van de stemmen - een teleurstellend resultaat - dus absoluut niet in om de inwoners achter zich te scharen. In Florida geldt ook het ‘winner takes all’-principe. Trump krijgt daarom alle 99 afgevaardigden in de staat.

‘Hoewel het niet Gods plan is dat ik in 2016 president word - misschien wel nooit -, en hoewel de campagne vandaag gestopt wordt, toont het feit dat ik heel ver ben gekomen hoe geweldig Amerika is’, zei Marco Rubio aan zijn achterban in een indrukwekkende speech. ‘Laat jullie niet leiden door angst’, gaf hij ook nog mee.

Rubio streefde ernaar ‘een president te zijn die alle Amerikanen graag zou zien, ook degenen die hem niet graag zien’. ‘Na vanavond is het duidelijk dat terwijl we aan de juiste kant staan, we niet aan de winnende kant staan. Terwijl dit misschien geen jaar was voor een hoopvolle en optimistische boodschap over onze toekomst, blijf ik optimistisch over onze partij.’

Establishment

De beslissing van Rubio is geen verrassing. De kans dat Trump Florida binnenhaalde, was evenwel reëel. Thuisspeler Rubio kreeg er in de peilingen niet de helft van de stemmen. Grote teleurstelling was er ook al voor Marco Rubio op Super Tuesday. Hij kon toen enkel de overwinning claimen in Minnesota. Voor de rest grossierde hij in derde plaatsen, na Trump en Cruz.

Rubio was nochtans de favoriet van het Republikeinse establishment. Zo kreeg hij in de aanloop naar Super Tuesday de officiële steun van Mitt Romney, de voormalige gouverneur van Massachusetts.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig