Met de finale van De Mol in zicht zoeken wij uit hoe goed (of slecht) de gemiddelde Vlaming de kandidaten kan inschatten. De voorbije weken peilde onderzoeksbureau iVox wekelijks bij 1.500 Vlamingen naar hun sentiment over De Mol.

In opdracht van Vier en Mediahuis legden de enquêteurs van iVox week na week 1.500 Vlamingen op de rooster over het programma. Dat levert interessante inzichten op over het spelverloop, maar uit die wekelijkse peiling blijkt toch vooral dat de gemiddelde Vlaming geen idee heeft hoe de vork aan de steel zit.

Voor we in de cijfers duiken nog even meegeven dat de data betrekking hebben op de eerste zes afleveringen - de cijfers over de halve finale van afgelopen maandag mogen pas aan de vooravond van de finale gelost worden.


Man of vrouw?

Gender is de eerste kwestie waar de onderzoekers zich over buigen. Tot en met aflevering 2, waarin Ruth definitief afvalt en ook buschauffeur Marc terug naar huis mag, denkt een meerderheid van de bevraagde kijkers dat De Mol een vrouw is. Waarom de gemiddelde Vlaming spontaan denkt dat het wel een vrouw moet zijn die tweedracht zaait, mag u vooral zelf interpreteren.

Maar in de daaropvolgende afleveringen verschuift dat evenwicht geleidelijk, en na aflevering 4 is zelfs 60% van de kijkers ineens overtuigd van een mannelijke Mol. Twee afleveringen later is het tij terug gekeerd en denken de Molwatchers opnieuw dat De Mol een vrouw is.

Om maar te zeggen: Vlaanderen heeft geen idee wie De Mol is.

 

Wie is De Mol?

Ook als we meer in detail kijken naar Molverdachten gaat het alle kanten uit. Neem nu Cathy, de huisvrouw-met-een-kuisvrouw die zich bij kijkend Vlaanderen de eerste twee episodes behoorlijk verdacht maakt. Na aflevering drie zakt ze naar de onderkant van het klassement en ziet slechts een op de tien mensen haar nog als potentiële Mol.

Een heel ander verhaal bij Hanne: in de eerste drie afleveringen maakt de vrolijke West-Vlaamse zich nauwelijks verdacht. Daar komt snel verandering in, want evenveel afleveringen later prijkt Hanne helemaal bovenaan de ranglijst van verdachten, met maar liefst 37% van de stemmen achter haar naam.

Bon-vivant Bruno legt een gelijkaardig parcours af. De Antwerpse aannemer is in de eerste afleveringen nergens te bespeuren in het verdachtenklassement, maar na vier episodes is 25 % van de Vlamingen er van overtuigd dat hij De Mol is. Nog een aflevering later verdenkt zelfs een derde van de stemmers hem. Op het einde van die aflevering, op het toppunt van zijn roem, wordt Bruno plots naar huis gestuurd. Andermaal een bewijs dat de programmamakers iedereen meesterlijk misleiden en kijkend Vlaanderen geen idee heeft wie De Mol is.

 

Het Hanne-virus

Ook een blik op de provinciale spreiding van belangrijkste Molverdachten vertelt het verhaal van de opkomst en de ondergang van (Thibaud en) Bruno. Het is duidelijk dat de makers Bruno vanaf een bepaald wegzetten als hoofdverdachte numero uno. Na aflevering drie is heel Antwerpen overtuigd dat de Bruno de Mol is, in de twee afleveringen daarna volgt de rest van Vlaanderen.

Heel Vlaanderen? Nee, één provincie houdt nukkig stand in de overtuiging dat hun eigen Hanne de boel belazert. De bevraagde West-Vlamingen hebben hun gouwgenote al vanaf aflevering 1 in het vizier en sinds die tijd zijn ze niet van mening veranderd - enkele misstappen langs Issa en Thibaud niet te na gesproken. Meer nog, want ook het Hanne-virus blijkt besmettelijk en waaiert aflevering na aflevering uit over de kaart.

Bovenstaande kaart pleit overigens tegen de theorie dat Hanne wel eens De Mol zou kunnen zijn. De makers denken immers zéér goed na over welke beelden ze wel en niet tonen en beslissen bij de montage wie ze verdacht maken. Dan zou het bizar zijn om op enkele afleveringen van het einde het publiek in de richting van Hanne te laten evolueren (net zoals ze dat eerder met Thibaud en Bruno deden).

Want zeg nu zelf: de hele reeks zou toch op een sisser eindigen als bij de ontknoping blijkt dat iedereen de identiteit van De Mol al lang vermoedde? Je mag gerust aannemen dat de makers voor de finale op een maximaal verrassingseffect mikken. Maar vooral: ook deze kaart ondersteunen de stelling dat Vlaanderen geen idee heeft wie De Mol is.

 

Wie is De Mol zeker niet?

Laten we er nog wat andere cijfers bijhalen. Want de iVox-enquêteurs probeerden de voorbije weken niet alleen te achterhalen wie de Mol wél was, maar vroegen de gemiddelde Vlaming ook wie van de deelnemers volgens hen de minste saboteurskwaliteiten heeft. En in dit klassement scoort het duo Hanne en Stijn opvallend goed.


Intussen is al gebleken dat de kijkers Stijn correct hebben ingeschat als niet-Mol, maar het stemt tot nadenken dat Hanne ook in deze lijst hoge toppen scheert en dus uitgesproken believers én non-believers heeft. Ook dat is vanuit het standpunt van de makers wellicht niet ideaal, gesteld dat ze een Mol willen die in de luwte opereert en niet al te veel aandacht op zich vestigt.

Het valt overigens op dat van de overblijvende finalisten Gilles als enige in geen van beide lijstjes een rol van betekenis speelt. Na elke aflevering wordt hij door kijkend Vlaanderen minder verdacht dan pakweg Cathy, die het spel minstens even fervent speelt. Tegelijk lijken mensen ook niet zomaar te geloven in zijn onschuld.

Om dat te illustreren halen we er nog even een andere grafiek bij, die aangeeft wat in beide lijstjes de gemiddelde scores zijn van alle kandidaten na zes afleveringen.

En daaruit blijkt dat Hanne, zoals eerder al aangegeven, grote groepen mensen aan beide zijden van het spectrum heeft overtuigd. Bij Cathy zijn er intussen meer mensen die geloven dat ze het niet is dan andersom, maar van alle overblijvers wordt Gilles het minst verdacht.

Gilles speelt het spel nochtans hard, zet proeven naar zijn hand en lijkt harder dan wie ook te willen winnen. In de cijfers springt hij er evenwel nergens uit. Een ideaal scenario om volgende week voor dat maximale verrassingseffect te zorgen? Om maar te zeggen dat ook deze gemiddelde Vlaming geen idee heeft wie De Mol is.