Moskou houdt woord over terugtrekking uit Syrië
Foto: AP

Rusland houdt woord na de verrassende verklaring van president Vladimir Poetin, maandag, dat hij het merendeel van zijn troepen in Syrië gaat terugtrekken. Dat meldt het Witte Huis dinsdag. “Volgens de eerste aanwijzingen hebben de Russen gevolg gegeven aan hun aankondiging”, aldus Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest. Hij voegde er tegelijk wel aan toe dat het nog “veel te vroeg” is om de impact te bepalen van die beslissing op de onderhandelingen die bezig zijn in Genève. Het Pentagon is eerder terughoudend.

In de loop van de komende week reist de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry af naar Moskou om gesprekken te leiden over de gedeeltelijke terugtrekking van de Russische troepen uit Syrië. Dat liet Kerry dinsdag weten vanuit Washington. Hij plant ontmoetingen met Poetin en zijn ambtgenoot Sergej Lavrov, om te bespreken “hoe we verdere vooruitgang kunnen boeken in de onderhandelingen en voordeel kunnen halen uit dit moment”. Kerry noemt de Russische aankondiging en de onderhandelingen in Genève een “zeer belangrijke stap” voor het land. “Dit is een moment om aan te grijpen, niet om te verliezen.” Ook de VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, had het over een “uitzonderlijke ontwikkeling”.

Earnest van zijn kant zei nog dat de Verenigde Staten “niet rechtstreeks ingelicht werden”. Hij weigerde ook “te speculeren over de beweegredenen” van Poetin.

“We hebben kunnen zien dat enkele Russische gevechtsvliegtuigen Syrië verlaten hebben, maar we hebben niet gezien dat een groot deel van de Russische troepenmacht het land verlaten heeft”, zei Pentagon-woordvoerder Peter Cook in Washington. In de voorbije 24 uur namen de Russen opnieuw deel aan luchtaanvallen. Er moet nu afgewacht worden wat gaat gebeuren, aldus nog Cook.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig