Mega Tuesday in de VS: Wat staat er op het spel?
vlnr.: Hillary Clinton, John Kasich, Bernie Sanders, Donald Trump, Marco Rubio en Ted Cruz. Foto: AP

Enkel op ‘Super Tuesday’ werden meer conventieafgevaardigden verdeeld dan vandaag. Dat maakt van ‘Mega Tuesday’ voor heel wat presidentskandidaten een kantelmoment in de race naar het Witte Huis.

Op dinsdag 15 maart gaan in Florida, Illinois, Missouri, North Carolina en Ohio de stemlokalen open voor een zoveelste rondje voorverkiezingen. De vijf Amerikaanse staten zijn bij de Republikeinen goed voor 15 procent van alle toe te wijzen conventieafgevaardigden, bij de Democraten gaat het om zo’n 14 procent aan delegates.

Wat staat erop het spel bij de Democraten?

Hillary Clinton start met een mooie voorsprong aan Mega Dinsdag. Zij heeft al 766 afgevaardigden op zak, tegenover 551 voor haar enige tegenkandidaat Bernie Sanders. Wie er 2.383 binnenhaalt, wint.

Peilingen geven Sanders enkel in Missouri een kans, maar uit Michigan, vorige week, hebben we kunnen leren dat diezelfde peilingen er al eens grondig naast kunnen zitten. De grote vraag is dus: kan Bernie Sanders opnieuw voor een verrassing zorgen?

Alle ogen zijn daarbij gericht op Ohio en Illinois. Peilingen geven Sanders daar een beter vooruitzicht dan hoe hij ervoor stond in Michigan. Misschien bewijst de ‘socialist’ nu dat die overwinning geen gelukje was, en dat hij het Clinton wel degelijk nog knap lastig kan maken.

Bovendien blijven de Democraten, in tegenstelling tot de Republikeinen, hun conventieafgevaardigden proportioneel verdelen. Daardoor lijkt er zich op korte termijn geen groot schisma te zullen aftekenen. Maar als Sanders opnieuw sterker uit de hoek komt dan verwacht, krijgt Clinton een aura van zwakheid dat nog lang zou kunnen nazinderen.

Wat staat er op het spel bij de Republikeinen?

Ook al lijkt het bij de Republikeinen ook steeds meer op een tweestrijd uit te draaien, officieel dingen er nog vier kandidaten mee naar de nominatie. Het heeft er evenwel alle schijn van dat gouverneur John Kasich het enkel nog wou uitzingen tot de voorverkiezingen in zijn eigen staat: Ohio. Wint Kasich daar niet, dan is het hoe dan ook over en uit voor de man. De peilingen geven hem echter een nipte voorsprong op Donald Trump, en daar maakt hij het die laatste (want: winner-takes-all) knap lastig mee

Want zowat alles bij de Republikeinen draait rond de vraag of Donald Trump erin zal slagen om 1.237 afgevaardigden binnen te halen. Mega Dinsdag lijkt wat dat betreft een belangrijke graadmeter te zullen worden.

Als Trump wint in de vier overige staten, moet hij nog de helft van alle overblijvende staten binnenhalen. Verliest de miljardair zowel in Florida als in Ohio, dan wordt het onmogelijk voor hem om een meerderheid te behalen en breekt de jacht op ‘dubbelagenten’ los.

De kans dat Trump Florida binnenhaalt, is evenwel reëel. Thuisspeler Marco Rubio krijgt er in de peilingen nog niet de helft van de stemmen, en er wordt dan ook vooral gekeken naar hoe hij presteert in de overige staten. Kenners gaan er immers van uit dat Rubio’s ‘verval’ brandstof is voor John Kasich en Ted Cruz. Anders gezegd: hoe beter Rubio scoort, hoe beter dat is voor Trump.

Hoe dan ook moet Ted Cruz, de nummer twee binnen de Republikeinen, 77 procent van alle resterende delegates vergaren om de meerderheid te behalen die nodig is voor de nominatie. Ook al zijn vanaf nu niet alle staten per definitie winner-takes-all, dat wordt een erg moeilijke opdracht.

Wanneer zullen we iets weten?

Zodra de stemlokalen de deuren sluiten, zullen we ons aan de eerste exitpolls mogen verwachten, die doorgaans behoorlijk accuraat zijn. Dat gebeurt het eerst in Florida, om 19 uur plaatselijke tijd, wanneer het middernacht is in België. Een halfuur later zijn North Carolina en Florida aan de beurt. Illinois en Missouri sluiten de deuren als laatste, om 1 uur ’s nachts Belgische tijd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig