De federale politie heeft tijdens een inval in een appartement in Vorst een terreurverdachte gedood, nadat eerder op de dag vier agenten gewond geraakt waren tijdens een huiszoeking. Twee andere verdachten zouden zich in de buurt verschansen. De politieacties gaan de hele nacht door.

 

Live

Antiterreuractie in Vorst

 

naar het liveverslag >

Het federaal parket heeft dinsdagavond bevestigd dat tijdens de huiszoeking in Vorst dinsdagmiddag 'onmiddellijk het vuur werd geopend door één of meerdere personen zodra de deur van het appartement werd geopend'. Tijdens de latere inval van de speciale eenheden, om 18.15 uur, werd een verdachte gedood die in het bezit was van een kalasjnikov. De persoon dient nog geïdentificeerd te worden. 

De huiszoekingen in de Neerstalseteenweg, tussen de Waterstraat en de Korporaal Trésigniesstraat, zijn rond 1u nog altijd aan de gang. De veiligheidsperimeter is verkleind, waardoor opnieuw verkeer mogelijk is op het Sint-Denijsplein. Enkel de toegang vanaf de Brusselsesteenweg is nog steeds geblokkeerd. 'Het onderzoek loopt dag en nacht verder', meldt het parket. 'In het belang van het onderzoek is het momenteel niet mogelijk verdere details te geven.' Woensdag om 10.30 uur wordt een persconferentie georganiseerd. 

Nationale Veiligheidsraad

Ongeveer gelijktijdig kondigde premier Charles Michel tijdens een persconferentie aan dat de politieacties in Vorst nog steeds aan de gang zijn. Er zouden ook nieuwe huiszoekingen plaatsvinden. Woensdag roept de premier de Nationale Veiligheidsraad samen. Hij sprak zijn steun uit aan de veiligheidsdiensten en bedankt de burgers van Vorst 'voor hun koelbloedigheid'.

Volgens de premier is België aan erger ontsnapt. 'We hebben geluk gehad, dit had een drama kunnen zijn', zei hij.

Michel bevestigde ook dat de huiszoeking plaatsvond in kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Vandaar ook de aanwezigheid van een Franse agente, die net als drie Belgische collega's lichtgewond raakte. Alle vier maakten zij deel uit van een Belgisch-Frans joint investigation team, zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V). 'Haar aanwezigheid was dus een toevalligheid en moet zeker niet worden gekaderd in het feit dat dit een huiszoeking was waarvan men onvoorstelbaar veel verwachtte', aldus Geens.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zei dat twee van de vier agenten die vanmiddag gewond raakten intussen het ziekenhuis verlaten hebben. De ene was in het oor geraakt, bij de ander ging het om een schampschot nadat zijn dienstwapen geraakt werd. De andere twee gewonde agenten zijn nog in shock. Ook hun verwondingen vallen mee.

Gebeurtenissen

In de nasleep van de aanslagen in Parijs voerde de anti-terreurcel van de federale politie vanmiddag een huiszoeking uit in Vorst, op een adres dat gebruikt zou worden door terroristen. De politie had niet verwacht dat er mensen aanwezig zouden zijn, maar dat bleek wel het geval. Meteen schoten de aanwezigen door de deur, de politie schoot op haar beurt terug. Daarbij raakten vier agenten gewond. Ook één verdachte zou daarbij geraakt zijn. Twee anderen konden vluchten.

De speciale eenheden kwamen ter plaatse en vielen om 18.15 uur het appartement binnen. Daarbij werd een verdachte gedood door een scherpschutter. Dat werd bevestigd aan onze redactie. Hij is met één schot om het leven gebracht, weet VTM Nieuws. Wellicht gaat het om de verdachte die eerder tijdens de huiszoeking geraakt werd door een schot. Het zou niet om één van de vier nog voortvluchtige verdachten achter de aanslagen in Parijs gaan, waaronder Salah Abdeslam en Mohammed Abrini. 

De twee medeplichtigen van de gedode terreurverdachte zouden in de buurt van het appartement verschanst zitten.

'Geen lockdown'

Vele uren na de eerste schoten is de politieactie in Vorst dus nog steeds niet afgelopen. De buurt blijft volledig afgezet. Verschillende tramlijnen zijn onderbroken. Bij het treinverkeer is voorlopig geen hinder.

Toch is er volgens de federale politie geen sprake van een lockdown. 'We vragen alleen dat politiemensen niet herkenbaar in beeld gebracht worden en dat voorzichtig wordt omgesprongen met beelden van de actie', klinkt het bij de persdienst. 'We vragen om geen beelden te verspreiden die de actie in gevaar zouden kunnen brengen of de verdachten, of medeplichtigen, zouden kunnen helpen.'

Link aanslagen Parijs

De huiszoeking kaderde dus zeker in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, maar wie de speurders precies op het oog hadden, is niet duidelijk. Een bron binnen de Franse politie zei alleszins aan het Franse persagent AFP dat 'de operatie niet gericht was tegen Salah Abdeslam, maar tegen de entourage van een of meerdere van de elf in verdenking gestelde Belgen.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig