‘Weekend’, de film over homoliefde van Andrew Haigh, kende ondanks de scherpe kritiek van de Italiaanse bischoppenconferentie een uitstekende start dit weekend. Dat bevestigt entertainmentblad Variety.

Vorige week werd ‘Weekend’, een film over homoliefde van Andrew Haigh uit 2011, sterk afgekeurd door de Italiaanse bisschoppenconferentie met hun Nationale Commissie voor Filmevaluatie.

‘Onnodig en scabreus’, klonk het oordeel van de commissie. Een vermeende poging om de kijkcijfers te dwarsbomen.

Het negatieve oordeel zorgde ervoor dat ‘Weekend’ sinds de première in Italië op donderdag slechts vertoond werd in tien Italiaanse bioscopen. Cesare Petrillo, de directeur van Teodora Film, reageerde teleurgesteld op het nieuws: ‘Het negatieve advies van de kerkelijke filmcommissie heeft als gevolg dat “Weekend” in meerdere Italiaanse regio’s helemaal niet zal worden getoond. De enige reden daarvoor is dat de hoofdrolspelers homo zijn.’

Kaskraker

Ondanks de beoordeling van de bisschoppenconferentie, kende de film het afgelopen weekend een uitstekende start. De film nestelt zich aan de top met de hoogste per-screen average - de opbrengst uit kaartverkoop (box office) gedeeld door het aantal schermen waarop de film vertoond werd - in heel Italië.

Het succes van de film is opmerkelijk. De film werd namelijk in zo’n 1.000 bioscopen verbannen.

‘Weekend’ zal volgend weekend in 21 Italiaanse bioscopen vertoond worden. Er waren elf bioscopen die na het succes van vorig weekend interesse toonden.