Proximus start met bedrijf rond slimme mobiliteit
Foto: REUTERS

Proximus wordt hoofdaandeelhouder van een nieuw bedrijf dat zich gaat bezighouden met slimme mobiliteit. Daarvoor is dochteronderneming Mobile-For, dat de betalende sms’jes voor parkeren en De Lijn beheert, samengevoegd met de Gentse bedrijven Be-Mobile en Flow.

Het nieuwe bedrijf gaat zich toeleggen op alles wat te maken heeft met het stroomlijnen van de mobiliteit via dataverzameling. Dat kan gaan van parkeersystemen op basis van sensoren tot multimodale apps die de snelste trajecten berekenen.

Be-Mobile levert vandaag al verkeersinformatie aan de VRT in samenwerking met Touring Mobilis, en voedt ook de navigatiesystemen met informatie over files. Flow ontwikkelt parkeertechnologie voor steden en werkt ook aan slimme signalisatie bij wegwerkzaamheden.

‘Verkeersbeheer op basis van data evolueert de laatste jaren heel sterk’, zegt Jan Cools, de oprichter van Be-Mobile, die samen met Philip Taillieu van Flow ook ceo wordt van het nieuwe bedrijf. ‘Om verder te groeien en de concurrentie uit het buitenland aan te gaan, hebben we een partner nodig die ons steunt op het vlak van technologie en diensten.’

Proximus moet ook mee voor een verdere lokale verankering zorgen; op het vlak van slimme mobiliteit staat bijvoorbeeld Nederland al verder dan België.

De naam van het nieuwe bedrijf is nog niet bekendgemaakt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in