Wim Delvoye opnieuw veroordeeld voor bedreigingen
Wim Delvoye. Foto: BELGAIMAGE

Kunstenaar Wim Delvoye is opnieuw veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een geldboete van 2.750 euro. De rechters tillen zwaar aan zijn beledigingen aan het adres van een politieagente en zijn vergelijking met nazipraktijken. Ook bedreigde hij twee mensen met de dood.

Delvoye werd een jaar geleden al bij verstek veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk en een boete van 2.750 euro door de correctionele rechtbank van Gent. Hij ontsnapte toen al aan een effectieve celstraf omdat de redelijke termijn was overschreden. Maar hij tekende verzet aan tegen die uitspraak. Ook nu kwam hij niet opdagen in de rechtbank, maar de rechter bevestigt echter de veroordeling en blijft zwaar tillen aan de verwijzing naar deportatie van joden en de doodsbedreigingen aan de slachtoffers en hun gezin.

Wat zijn de feiten? Een politieagente had Delvoye in 2011 opgebeld nadat hij twee medewerkers van het Agentschap Natuur en Bos had bedreigd. Die wilden een controle uitvoeren op de terreinen van zijn kasteel in Melle, want Delvoye bleek niet de juiste vergunningen te hebben voor de inrichting van een museumpark.

Verbale en fysieke bedreigingen

Dat was niet naar de zin van Delvoye, die de politieagente verweet dat ‘als ze de opdracht kreeg om Joden in een trein te steken om ze te vernietigen, ze dat ook zou doen’ en ‘dat ze een loorke is dat zonder nadenken haar job doet en het weekend moet gebruiken om na te denken over waar ze mee bezig is’.

Ook de twee ambtenaren op het kasteeldomein kregen de volle laag. Hij bedreigde hen en hun dochter met de dood en vernielde een fototoestel. Delvoye zou hen neus tegen neus uitgescholden hebben voor ‘corrupte ambtenaren’ en met beide middelvingers naar hen gezwaaid hebben.