BASF overweegt fabriek bij te bouwen in Antwerpen
De nieuwe fabriek zou op de site van BASF in Antwerpen komen Foto: BASF

De Duitse chemiereus BASF en het Nederlandse Avantium hebben de intentie om een joint venture op te richten voor de productie en commercialisering van furaandicarbonzuur (FDCA). Dat zou betekenen dat er ook een nieuwe FDCA-fabriek op de site van BASF in Antwerpen komt. De Belgische loonkosten zijn daarvoor geen belemmering.

Dat melden beide bedrijven dinsdagmorgen. Om welke investeringen het gaat en hoeveel banen de fabriek zou opleveren, is nog niet duidelijk, aldus een BASF-woordvoerster. Furaandicarbonzuur is een nieuwe molecule, en de voornaamste bouwsteen voor PEF (polyethyleenfuranoaat). PEF is vergelijkbaar met PET - waar petflessen en voedingsverpakkingen van worden gemaakt - maar dan op basis van plantaardige materialen.

Het proces is ontwikkeld in de Rotterdamse vestiging van Avantium, en verder uitgetest in een kleinschalige fabriek in Geleen. 'Het is de bedoeling dit proces verder te ontwikkelen en een referentiefabriek voor de productie van FDCA met een capaciteit van 50.000 ton per jaar te bouwen op de Verbund-site van BASF in Antwerpen', aldus beide bedrijven in een mededeling.

'Loonkosten geen probleem'

De Antwerpse vestiging van de Duitse chemiereus BASF voldoet aan alle eisen om er een fabriek voor furaandicarbonzuur (FDCA) te bouwen, en ze biedt 'de best mogelijke mankracht'. Dat heeft Tom van Aken, de CEO van Avantium, dinsdag gezegd in een gesprek met Belga. Het Nederlandse bedrijf start een joint venture op met BASF voor de productie en commercialisering van FDCA.
'De joint venture met BASF vormt een hele grote stap: we halen het grootste chemisch bedrijf ter wereld aan boord om ons product naar de markt te brengen', aldus van Aken.

Hoge loonkosten in België vormden volgens van Aken geen struikelblok. 'We hebben naar alle factoren gekeken', luidt het. 'Als je een tiende of elfde fabriek van iets bouwt, dan kan je naar lageloonlanden kijken. Maar dit wordt de eerste fabriek in haar soort; belangrijker dan de kosten is dan heel goed en deskundig personeel. Antwerpen biedt volgens ons de best mogelijke mankracht.'