FACTCHECK. De uitspraken van Donald Trump doorgeprikt
Foto: AFP

Donald Trump noemt zichzelf een waarheidslievend persoon. ‘Soms zelfs overdreven’, zei hij vorige week in North Carolina waar een van zijn aanhangers een demonstrant met een vuist begroette. Maar of hij echt waarheidslievend is, is betwistbaar. Dat blijkt uit een factcheck van Politico.

Donald Trump is goed op weg om de Republikeinse kandidaat te worden bij de volgende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Politico Magazine voerde een factcheck uit op de soms omstreden uitspraken van Trump. Daarvoor werden 4,6 uur van uitspraken op speeches en persconferenties verzameld. Het begon bij een bijeenkomst op maandag in Concord, North Carolina, en eindigde bij een bijeenkomst op vrijdag in St. Louis.

Dat de uitspraken van Trump wel eens ver van de waarheid liggen mag geen verrassing zijn, gezien de onorthodoxe campagne die hij voert. Beledigende uitspraken over moslims, Mexicanen, vrouwen en mensen met een handicap zouden bij een andere kandidaat het einde betekenen. Bij de invloedrijke makelaar versterken ze zijn imago.

Het resultaat van factchecking op een week van Trump-uitspraken? Meer dan vijf dozijn uitspraken waren fout of overdreven. Dat komt volgens Politico neer op een foute uitspraak elke vijf minuten. 

‘WE WINNEN NIET MEER’: Handel en Economie

Trump: ‘Een handelstekort van 500 miljard dollar per jaar met China.’

Feit: Het tekort bereikte in 2015 een hoogtepunt van 366 miljard dollar. 134 miljard minder.

Trump: ‘Weet je nog dat er vroeger Made in the USA bestond? Wanneer is de laatste keer dat je dat gezien hebt? Je ziet het niet meer. Je ziet het gewoon niet meer.’

Feit: De Amerikaanse administratie voor Economie en Statistiek heeft in 2014 een rapport uitgebracht met de titel ‘Wat wordt er in Amerika gemaakt?’ Daaruit blijkt dat de VS in 2014 4,4 biljoen dollar aan goederen verkocht heeft met het label ‘Gemaakt in de VS’. De productie daarvan zorgt voor 2,17 biljoen dollar in de Amerikaanse economie en stelt maar liefst 12,33 miljoen Amerikanen aan het werk.

Trump: ‘We hebben een waardeloze gezondheidszorg. Ze gaat omhoog met 35, 45, 55 procent.’

Feit: De gezondheidspremies gingen onder leiding van Obama omhoog met 5,8 procent. De negen jaren voor Obama kende een gemiddelde verhoging van 13,2 procent.

‘NET ZWITSERSE KAAS’: IMMIGRATIE

Trump: ‘Obama wil duizenden mensen binnenlaten. Hij weet niet eens wie ze zijn.’

Feit: Niemand, ook niet Obama, heeft voorgesteld om vluchtelingen toe te laten zonder een veiligheidsonderzoek.

Trump: ‘Ze hebben het christendom volledig laten vallen’

Feit: Zeven op de tien Amerikanen identificeren zich als christenen, volgens Pew.

‘ZELFFINANCIERING’: CAMPAGNEFINANCIERING

Trump: ‘Ik neem geen geld aan. Ik wil geen geld... Weet je? Ik heb mijn eigen campagne gefinancierd. Ik heb nu, en dat weet je zelf misschien beter, zo’n 30 miljoen dollar uitgegeven aan mijn campagne. Misschien zelfs meer.’

Feit: Er is een grote blauwe ‘DONEER’ knop op de campagne website van Trump.

Verder heeft hij 7,5 miljoen dollar aanvaard van schenkingen. Hij heeft slechts 250.318 dollar besteed aan zijn campagne, niet 30 miljoen.

‘IEDEREEN VINDT ME LEUK’: PEILINGEN

Trump: ‘We winnen elke poll met de hispanics.’

Feit: Een peiling van de Washington Post in februari toonde aan dat acht op de tien hispanics niet zouden stemmen voor Trump.

‘NIEMAND GAAT ONS BEETNEMEN’: VEILIGHEID

Trump: ‘Als je kijkt naar de Iran-deal, waar we een terreurnatie 150 miljard geven en ‘niks krijgen’...’

Feit: Geloofwaardige schattingen lopen uiteen voor de waarde van sancties hulp aan Iran. Het zou gaan over maximum 100 miljard dollar. Het is ook onjuist om te stellen dat Amerika niets put uit de deal. Iran levert uranium aan Amerika, en ontmantelde twee derde van zijn centrifuges en aanvaardde strenge inspecties om Amerika te sussen.

‘GROOTSTE’, ‘BESTE’, ‘MOOISTE’: GROOTSPRAAK

Trump: ‘Nu blijkt dat ik nog rijker ben dan mensen denken.’

Feit: Trump zegt dat hij meer dan 10 miljard waard is. Forbes Magazine zei dat hij 4,5 miljard waard is. De Bloomberg Billionaires Index schat zijn waarde op zo’n 2,9 miljard.

‘Ik bouwde iets groots uit... bijna al mijn bedrijven werken.’

Feit: Vier van Trump zijn bedrijven werden failliet verklaard.

Trump: ‘Ik hoor van zowat iedereen in de Republikeinse partij dat we samen sterk staan, en ze feliciteren mij herhaaldelijk.’

Feit: Er zijn veel Republikeinen die Trump niet steunen, noch feliciteren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig