Ageas treft miljardenschikking met schuldeisers Fortis
Ageas-ceo Bart De Smet Foto: BELGA
Ageas trekt 1,2 miljard euro uit voor aandeelhouders die verlies hebben geleden bij de ondergang van Fortis. Daarmee komt een einde aan de belangrijkste gerechtelijke procedures. Toch wijst de verzekeraar er op dat dit geen schuldbekentenis is.

Dat meldt de verzekeraar maandagmorgen. De schikking is bereikt met beleggersorganisaties  Deminor, Stichting Fortiseffect, Stichting Investor Claims against Fortis en de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die burgerlijke rechtszaken hadden aangespannen om een compensatie te krijgen voor de ondergang van grootbank Fortis in 2007-2008. Naar eigen zeggen vertegenwoordigen ze ruim 90 procent van de aandeelhouders. Volgens de VEB zou het gaan om het grootste schikkingsbedrag ooit in Europa.

De overeenkomst moet wel nog door een Amsterdamse rechter bekrachtigd worden. De Nederlandse 'Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade' maakt zo'n groepsschikking immers mogelijk. Andere schuldeisers kunnen zich nog steeds bij de schikking aansluiten. De procedure begint vermoedelijk over twee maanden, en zal minstens 18 maanden duren. De gedupeerde aandeelhouders zullen dus nog zeker anderhalf jaar op hun vergoeding moeten wachten. 

De schikking komt ten goede aan aandeelhouders die tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 aandelen Fortis bezaten.Hoeveel elke aandeelhouder precies zal ontvangen is echter nog niet duidelijk, stelt Ageas op een speciale website voor de gedupeerde aandeelhouders. Het hangt af van 'de specifieke kenmerken van uw aandelenbezit', klinkt het momenteel. Eens de Amsterdamse rechter de schikking heeft bekrachtigd, komt er een rekenmodule waarbij elke aandeelhouder zal kunnen zien op hoeveel compensatie hij recht heeft. De VEB rekent echter op zo'n 10 tot 15 procent van het geleden verlies, waarmee de regeling naar eigen zeggen gunstiger is dan vergelijkbare zaken in de VS.

'Zonder erkenning van fout'

‘Door dit akkoord zullen alle betrokken partijen een lijn kunnen trekken onder de aanslepende en complexe rechtszaken waarvan de timing en de uitkomst onzeker is’, meldt Ageas in een toelichting’. De groep wijst er wel expliciet op dat de schikking 'zonder erkenning van enige fout' gebeurt.

Ceo Bart De Smet zegt 'zeer verheugd' te zijn over deze 'billijke regeling'. 'We hopen dat zij die voor deze schikking in aanmerking komen tevreden zullen zijn met de uitkomst, en dat op deze manier Ageas, zijn stakeholders en alle betrokkenen deze moeilijke en onzekere periode kunnen afsluiten. We streefden ernaar om de totale vergoeding zo eerlijk mogelijk te verdelen over de verschillende categorieën van aandeelhouders die in aanmerking komen.'

Nettokost lager

Toch kost de hele schikking netto geen 1,2 miljard euro aan Ageas. Er is weliswaar voor dat bedrag toegezegd om de aandeelhouders te vergoeden, maar dat geeft niet het hele plaatje weer. In een meer gedetailleerde toelichting geeft Ageas aan dat er naast dat bedrag van 1.204 miljoen vergoeding ook nog 45 miljoen euro aan kosten zullen bijkomen. Voor aandeelhouders die buiten deze schikking vallen rekent het bedrijf nog eens op 62 miljoen euro aan extra uitgaven. De totale kosten zijn dus 1.311 miljoen euro

Maar daartegenover staat dat verzekeraars van de bank voor 290 miljoen euro opdraaien, en dat er eerder genomen provisie van 132,6 miljoen euro niet moet worden opgenomen. Dat brengt het totale kostenplaatje voor Ageas op 888,4 miljoen euro.

Strafzaak

Met de schikking zijn de grootste zaken van de baan, maar een defintief einde van de Fortis-saga is dit echter nog niet. Er zijn nog andere schuldeisers, maar die kunnen zich nog aansluiten bij de schikking. En In België loopt ook een cruciale strafrechtelijke procedure. Daarin heeft het Brusselse parket de raadkamer gevraagd 7 ex-toplui door te verwijzen naar de correctionele rechtbank (ex-voorzitter Maurice Lippens, ex-ceo’s Jean-Paul Votron, Filip Dierckx en Herman Verwilst, ex-cfo Gilbert Mittler en rechterhand Lars Machenil en voormalig risicobeheerder Reginald De Gols). Het parket vraagt Ageas en BNP Paribas Fortis buiten vervolging te stellen. Maar een definitieve beslissing over wie vervolgd wordt, is er nog niet.

Aandeel geschorst

Hoewel de mededeling voor het openen van de beurshandel kwam, is beslist om de handel in het aandeel Ageas tijdelijk stil te leggen. Aandeelhouders kregen tot 13 uur de tijd om de impact van de schikking te bekijken. Bij het hervatten van de handel boekte het aandeel een lichte winst. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig