Patiënten maagbypass onvoldoende gewaarschuwd voor risico op alcoholisme
Na een maagbypass volstaan een of twee glazen bier op café om vrijwel meteen stiepelzat te worden. Foto: Imageglobe
Mensen die een maagbypass hebben ondergaan, kunnen al stomdronken worden van een enkel glas. Diabetici lopen zelfs het risico op black-outs. En toch worden patiënten niet altijd adequaat voorgelicht.

‘Artsen kennen het verhoogde risico op alcoholisme na een maagbypass, net als op een verstoorde suikerstofwisseling’, zegt Bart Van der Schueren, hoofd van de obesitaskliniek van UZ Leuven. ‘Ze moeten patiënten daar ook vooraf voor waarschuwen. De praktijk leert helaas dat zulks niet altijd even adequaat gebeurt.’

Internationale studies bevestigen nochtans dat alcoholmisbruik na een maagbypass geen zeldzaamheid is. Mensen die voorheen probleemloos een glas dronken, worden opeens zware drinkers. Het risico dat iemand alcoholist wordt, lijkt toe te nemen.

‘Na een bypass omzeilen voedsel en drank de maag en komt alcohol zonder vertraging in de darm aan’, verklaart Bart Van der Schueren het fenomeen. ‘De alcohol gaat rechtstreeks naar het bloed, met onmiddellijk effect. Na een maagbypass krijgen mensen al na één glas een veel hogere alcoholpiek in hun bloed dan voordien. Een of twee glazen bier op café volstaan om vrijwel meteen stiepelzat te worden.’
Een vergelijkbaar effect speelt hun suikerstofwisseling parten. Amper verteerd voedsel wordt te snel in de darm gedumpt, waardoor een overvloed aan suiker in de bloedsomloop komt. Dat ontregelt de suikerstofwisseling, bij diabetici nog meer dan bij andere mensen. Gevolg: patiënten krijgen flauwtes die ze niet voelen aankomen en kunnen zelfs bewusteloos raken.