Piloot Germanwings was doorverwezen naar psychiatrisch ziekenhuis
Foto: REUTERS

De Duitse piloot die vorig jaar een vliegtuig van Germanwings deed crashen in de Franse Alpen was twee weken voor de feiten nog door een dokter aangeraden om zich te laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis, zo zeggen de Franse onderzoekers die klaar zijn met het onderzoek.

De Duitse copiloot Andreas Lubitz, die een geschiedenis van zware depressies had, sloot zich op 24 maart 2015 op in de cockpit om moedwillig een toestel van Germanwings, de lagekostendochter van Lufthansa, te laten crashen in de Franse Alpen. Hij nam 149 passagiers en bemanningsleden mee in de dood.

Volgens het eindrapport van het Franse Bureau d’Enquêtes et d’Analyses pour la Sécurité de l’Aviation (BEA) bevestigt de these dat de crash opzettelijk is veroorzaakt. Volgens de experts vertoonde Lubitz, die in de maanden voor de crash een veertigtal dokters raadpleegde, in december 2014 al symptomen die kunnen wijzen op een psychotische depressie.

Twee weken voor de crash werd de 27-jarige Lubitz nog aangemaand om zich te laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis, maar geen enkele van de geraadpleegde dokters hebben de luchtvaartautoriteiten of werkgever Lufthansa ingelicht, omdat dit tegen het medisch beroepsgeheim ingaat.

De Franse luchtvaartexperts vragen daarom dat piloten voortaan niet alleen strengere medische en psychologische controles zouden ondergaan, maar eisen ook een herziening van het medisch beroepsgeheim in dit soort zaken.

'Er moeten duidelijker regels komen om vast te leggen wanneer het noodzakelijk is om het medische beroepsgeheim op te heffen', zei expert Arnaud Desjardins.

Wijzigingen in de regels voor de cockpit bevelen de experts niet aan. De deuren moeten volgens BEA-baas Rémi Jouty gesloten blijven om terroristische aanslagen te vermijden. Vele maatschappijen hebben intussen een regeling ingevoerd om ervoor te zorgen dat er steeds een tweede persoon aanwezig is in de cockpit, aldus Jouty.