Het is wereldkampioen Lee Se-dol eindelijk gelukt om supercomputer AlphaGo te verslaan in het oude Aziatische bordspel Go. Een schamele troost voor de Zuid-Koreaan, want de supercomputer van Google had de eerste drie wedstrijden al gewonnen en heeft de eindoverwinning op zak.

Kunnen ook supercomputers last hebben van ‘decompressie’? Feit is dat Se-dol zondag na een meer dan vier en een half uur durende wedstrijd eindelijk zegevierde van AlphaGo. Meer dan een eerredder voor de mensheid is het niet, want de eindoverwinning in het toernooi over vijf wedstrijden was al buiten bereik. Se-dol moest tijdens de eerste drie wedstrijden zijn meerdere erkennen in de kunstmatige intelligentie van de machine van Google.

De eindoverwinning voor AlphaGo wordt beschouwd als een groot succes in de ontwikkeling van intelligente computers. Het oude bordspel werd immers aangezien als te complex voor machines. Maar Se-dol weigert vooralsnog te erkennen dat de computer definitief de bovenhand heeft gehaald op de mens. 'Het was Lee Se-dol die vandaag verloor, niet de mensheid', zo stelde hij nog na zijn derde nederlaag. De Zuid-Koreaan bood daarop zijn verontschuldigingen aan.

Dinsdag wordt de laatste, eveneens overbodige wedstrijd gespeeld. AlphaGo schenkt het prijzengeld van één miljoen dollar aan liefdadigheid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig