Computer wint derde en beslissende partij van wereldkampioen Go
Foto: AP

De supercomputer AlphaGo heeft zaterdag in Seoel voor de derde keer op rij wereldkampioen Lee Se-dol verslagen in het oude Aziatische bordspel Go. De Zuid-Koreaan moest na een meer dan vier uur durende confrontatie het onderspit delven.

Het programma AlphaGo - ontworpen door DeepMind, in handen van Google - neemt daarmee een beslissende 3-0 voorsprong in de vijfvoudige krachtmeting. De 33-jarige Lee Se-dol had bij aanvang van de ultieme kamp tussen mens en machine niet verwacht te verliezen, laat staan drie keer op rij.

De eerste zege van AlphaGo, afgelopen woensdag, werd gezien als een mijlpaal in de ontwikkeling van de zelflerende machine. Go werd, wegens de vele mogelijke zetten, lange tijd als te complex voor computers beschouwd omdat je het mogelijke spelverloop moet ‘aanvoelen’ om zo de beste strategie te kiezen.

DeepMind pakte het probleem aan met neurale netwerken, software die de werking van hersencellen imiteert. Een neuraal netwerk kan een beeld – bijvoorbeeld de letter ‘p’ of een kat – leren herkennen door er veel voorbeelden van te ‘zien’.

Het toonde AlphaGo dertig miljoen Go-zetten van menselijke topspelers, zodat AlphaGo die leerde voorspellen. Vervolgens speelde de computer nog miljoenen spelletjes tegen zichzelf, om verder te leren. Met succes dus.