Woordvoerder Rubio: ‘Stem voor Kasich’
John Kasich krijgt in zijn thuisstaat Ohio de steun van de woordvoerder van Marco Rubio Foto: AP

Met de voorverkiezingen in de staat Ohio in het vooruitzicht, moedigt de woordvoerder van de Republikeinse kandidaat Marco Rubio zijn aanhangers om voor tegenkandidaat John Kasich te kiezen. Daarmee hoopt hij Donald Trump een hak te zetten. Rubio zelf is wat voorzichtiger.

Alex Conant, die de campagne van Marco Rubio leidt, sprak in een interview met nieuwszender CNN klare taal. ‘Als je wil stemmen bij de republikeinse voorverkiezingen in Ohio, en je wil Donald Trump verslaan, dan biedt John Kasich daar in Ohio de beste kansen voor.’

Voor Conant is het duidelijk dat Kasich daar de enige is die meer stemmen kan behalen dan Trump. Kasich is de gouverneur van Ohio, wat zijn populariteit in die staat verklaart.

In Ohio is het zo dat de winnaar alle kiesmannen binnenhaalt. Voor Rubio is het dus beter dat Kasich er wint dan Trump, anders vergroot zijn achterstand verder, terwijl er verwacht wordt dat Kasich binnenkort de handdoek in de ring gooit. In die optiek is de uitspraak van Conant dus niet zo gek.

In een reactie blijft Rubio wel iets gematigder dan zijn woordvoerder. Hij stelt Kasich duidelijk meer kans heeft om te winnen in Ohio, ‘en als een kiezer daaruit afleidt dat op Kasich stemmen de beste manier is om Trump in Ohio te verslaan, dan zal die dat doen’.

Rubio voegt er wel aan toe dat hij nooit rechtstreeks met Kasich heeft overlegd over hoe ze Trump kunnen stoppen. ‘Zoiets gebeurt in House of Cards, niet in het echte leven’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig