'Einde aan achttien jaar discriminatie van Scientology'
Foto: Fred Debrock

De Belgische afdeling van de Scientology-kerk is geen criminele organisatie. Die uitspraak komt er na 18 jaar. 'Een enorme opluchting', reageert woordvoerder Chris Meganck. 'Hopelijk krijgen mensen nu een ander beeld van Scientology.'

De Belgische afdeling van de Scientology-kerk is geen criminele organisatie volgens de Brusselse correctionele rechtbank. 'Na achttien jaar komt er een einde aan de discriminatie van Scientology', zegt Chris Meganck, ingenieur biochemie van opleiding en door Scientology aangesteld als woordvoerder voor het proces tegen Scientology. 

'Er is nu eindelijk klaarheid. Er blijft van de case helemaal niets over. Het proces heeft ons de kans gegeven om te tonen wat Scientology werkelijk is. Hopelijk krijgen mensen nu een ander beeld van Scientology. Wij zijn een spirituele vereniging. De uitspraak zal sowieso tot een imagoverschil leiden.' In de VS, Spanje en Groot-Brittannië is Scientology al veel langer erkend als kerk of religieuze minderheid. 

Oplichting, afpersing, illegale geneeskunde, ...

De aanklager vervolgde twaalf Belgische verantwoordelijken van Scientology in België wegens oplichting, afpersing, illegale geneeskunde, inbreuken op de privacywetgeving en schriftvervalsing. Naast de twaalf Scientologyverantwoordelijken stonden ook de Scientologykerk van België in Mechelen en het European Office for Public Affairs and Human Rights aan de Waterloolaan in Brussel terecht.

Negentien jaar onderzoek in twee verschillende dossiers leverden volgens de aanklacht genoeg aanwijzingen op dat Scientology België een commerciële onderneming is die alleen maar uit is op het geld van de leden. En de organisatie kreeg dat geld, aldus de aanklager, door de leden onder druk te zetten en af te persen. Volgens de aanklager slaagt Scientology erin de vrije wil van haar leden uit te schakelen en zijn die leden niet meer dan willoze robotten.

Wat is Scientology?

Scientology is een (pseudo-)religie in 1954 gesticht door de Amerikaanse schrijver Lafayette Ronald Hubbard (1911-1986). Hij was oorspronkelijk een schrijver van pulpfictie en specialiseerde zich in sciencefiction.

In 1950 schreef Hubbard Dianetics, het boek dat algemeen beschouwd wordt als de basis van Scientology. Tot zijn dood in 1986 bleef hij tientallen boeken schrijven die het evangelie zijn van de Scientology-aanhangers. Sinds zijn dood is de leer onveranderd gebleven.

Het doel van Scientology is – zo zegt de organisatie – een wereld zonder oorlog, misdaad en krankzinnigheid, ‘waar de goede, fatsoenlijke mensen de vrijheid hebben hun doelstellingen te bereiken’. De mens is, aldus Scientology, een onsterfelijk spiritueel wezen. Elke mens wordt door zijn verblijf in de materiële wereld ongunstig beïnvloed door miljoenen traumatische gebeurtenissen, maar met de door Scientology aangeleerde technieken kan hij of zij de negatieve effecten van al die in het huidige en het vorige leven verzamelde ballast uitwissen. De leden moeten wel betalen om toegang te krijgen tot de cursussen die hun die technieken leren.

Het ultieme doel voor een Scientologylid is ‘de brug over te gaan’ en ‘clear’ te worden, vrij van alle ballast.

Hoeveel leden Scientology heeft, is onduidelijk. Volgens de organisatie zijn het er miljoenen, maar alles wijst erop dat dat een fikse overdrijving is. In België zouden er een paar honderd actieve leden zijn. 700 volgens Scientology.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig