Donald Trump staat opnieuw in het oog van de storm. Dat heeft hij te danken aan omstreden uitspraken over moslims. ‘Ze haten ons heel erg’, zei de presidentskandidaat in een opmerkelijk beschaafd debat op CNN.

Woensdagavond had Trump in een interview op CNN met Anderson Cooper uitgepakt met de opmerkelijke uitspraak. ‘De moslims haten ons, er is echt diepgewortelde haat’, zei Trump er.

Of hij dat wel meende, vroeg moderator Jake Tapper donderdagavond tijdens een debat op diezelfde zender. ‘Denk je echt dat alle 1,6 miljard moslims de Verenigde Staten haten’, luidde de vraag. ‘Toch veel van hen. Heel veel van hen’, antwoordde Trump. ‘Er is iets gaande, waarvan veel mensen mogelijk niet op de hoogte zijn. Ik blijf zeker bij wat ik zei tegen Anderson Cooper.’

 

 

Donald J. Trump stands by his "Islam hates us" comment. Follow our #GOPDebate live: cnn.it/1SE5PQb

Geplaatst door CNN op donderdag 10 maart 2016

 

Het is niet de eerste omstreden uitspraak van Trump over moslims. Zo stelde hij in december nog voor om toeristen en migranten die moslim zijn toegang tot de VS te weigeren tot de haat wat minder erg geworden was.

Onder vuur

In het CNN-debat nam Trump het donderdagavond op tegen Marco Rubio, Ted Cruz en John Kasich, gouverneur van Ohio. Alle vier azen ze op de nominatie als Republikeins presidentskandidaat, maar de omstreden Trump ligt nog steeds nadrukkelijk in poleposition.

Het CNN-debat donderdag vond plaats op een cruciaal tijdstip. Volgende week dinsdag zijn er voorverkiezingen in vijf grote staten: Illinois, Missouri, North Carolina, Ohio en Florida. In die laatste twee geldt het ‘winner-take-all’-systeem, waardoor de winnaar meteen alle afgevaardigden binnenhaalt.

Waar in eerdere debatten nog heel nadrukkelijk de man gespeeld werd en kandidaten persoonlijk aangevallen werden, was dat nu niet het geval. Meer zelfs: het ging zowaar over de inhoud en het programma van de kandidaten. Een heel beschaafd debat, zeg maar.

Moslims

Rubio, Cruz en Kasich gingen natuurlijk in op de islam-uitspraken van Trump. Ze zijn het er duidelijk over eens dat het belangrijk is voor de VS om goede banden te onderhouden met moslimlanden in het Midden-Oosten om bij te staan in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (ISIS).

‘We zullen moeten samenwerken met moslims, zelfs als de Islam momenteel een grote interne crisis doormaakt’, zei Rubio, die het meteen ook opnam voor Amerikaanse moslims. ’Overal ter wereld zie je Amerikaanse mannen en vrouwen die ons dienen in uniform en die moslim zijn. Iedereen in het buitenland die een uniform van de VS draagt en wil sterven voor ons land is iemand die houdt van Amerika.’

Rubio raadde Trump ook aan na te denken over zijn uitspraken. ‘Hij zegt wat mensen willen dat hij zegt. Maar hij moet beseffen zijn uitspraken ook gevolgen hebben.’

 

 

De verdediging van de moslims maakte weinig indruk op Trump. ‘Er zijn heel grote groepen moslims die heel hard willen toeslaan’, zei hij. Hij pleit daarom voor het gebruiken van dezelfde gewelddadige tactieken als diegenen die gebruikt worden door aanhangers van de islam.

 

 

"The answer is not simply to yell ‘China bad, Muslims bad.'" Ted Cruz responds to Donald J. Trump during our #GOPDebate. Follow along live: cnn.it/1SE5PQb

Geplaatst door CNN op donderdag 10 maart 2016

 

Ook Kasich had er zo zijn mening over. ‘Er is zeker een deel van de islam die heel radicaal is en een grote bedreiging is voor ons. Daar bestaat geen twijfel over. Daarom moet heel de wereld samenwerken om ervoor te zorgen dat we niet grijpen naar massavernietingswapens.’

Trump zei dat hij zou overwegen grondtroepen te sturen in de strijd tegen IS. ‘We hebben geen keuze, we moeten IS verslaan’, stelde hij volgens Reuters. ‘Ik zou luisteren naar de generaals, maar ik hoor cijfers van 20.000 tot 30.000 troepen.’

‘Allemaal in hetzelfde schuitje’

Trump deed tijdens het debat ook een poging om de Republikeinse kiezers die hem wantrouwen om zijn stijl, te overtuigen. ‘We zitten allemaal in hetzelfde schuitje’, zo zei hij. ‘We gaan oplossingen moeten bedenken, antwoorden moeten vinden, en tot hier toe kan ik niet geloven hoe ernstig het hier aan toe gaat.’

Andere thema’s die aan bod kwamen, waren de illegale immigratie, de hervorming van de sociale zekerheid en de vrijhandelsverdragen. Trump zei dat hij een invoerbelasting van 45 procent zou heffen op bepaalde goederen uit bijvoorbeeld China, om de Amerikaanse productie te stimuleren. Cruz repliceerde dat dat alleen de prijzen zou verhogen voor de Amerikaanse consumenten, omdat de exporterende landen dan hun prijzen zouden verhogen. ‘Het zou eigenlijk een belasting zijn voor jullie, het Amerikaanse volk’, zo sprak hij de kijkers toe.

Wat immigratie betreft wierp Trump op dat hij de toevloed van buitenlandse arbeiders een halt zou toeroepen door hen tijdelijk geen Green Cards te verstrekken. Kasich benadrukte de noodzaak om de illegale immigratie uit Mexico te temperen door een betere controle aan de grens. De 11 miljoen illegale immigranten in de VS zou hij een wettelijke status maar geen staatsburgerschap geven. ‘De mensen kunnen niet zomaar binnenwandelen’, aldus de gouverneur van Ohio.

Voorverkiezingen

Tot nu toe zijn in 25 staten en Puerto Rico voorverkiezingen gehouden. Trump heeft een stevige voorsprong opgebouwd. Volgens Associated Press heeft hij 458 afgevaardigden, gevolgd door Cruz (359), Rubio (151), en Kasich (54).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig