In ‘Restanten’, een boek met 41 poëtische teksten, geeft kunstenaar Jan Fabre een persoonlijke inkijk in de slaapproblemen die hem al van in zijn jeugd achtervolgen. Fabre heeft het daarin uitgebreid over zijn nachtmerries, over insomnie en slaapwandelen, over apneu en rusteloze benen. Onze correspondent Slaap bracht de nacht door met de kunstenaar.

Fabre schreef de teksten in de voorbije jaren, terwijl hij werkte aan zijn marathonproductie Mount Olympus. Daarin werden al een aantal van die teksten gebruikt. Exclusief voor De Standaard leest Fabre nu zelf een van de teksten voor in deze video.

‘Ik geef de voorkeur aan mijn hoge staat van alertheid/ waarmee ik regelmatig het gevecht tegen het slaaptekort/ overwin’, hoort u hem lezen in wat een uitdagend credo is. ‘Waarom zou ik één derde van mijn leven/ opofferen aan de dictatuur van de slaap? / Ik zal voldoende slapen / wanneer ik dood ben’, tart Fabre de slaap die hem al decennialang problemen bezorgt.

 

Zaterdag verschijnt in dS Weekblad een uitgebreid interview waarin Fabre voor het eerst persoonlijk vertelt over een leven waarin hij véél minder geslapen heeft dan u en ik. Abonnees kunnen het hier al in primeur lezen.

Het boek ‘Restanten’ wordt op 22 maart gepresenteerd in het Troubleyn/Laboratorium, Pastorijstraat 23, 2060 Antwerpen. Toegankelijk voor iedereen mits aanmelden op restanten@wpg.be