‘Jongeren: opgepast met naaktfoto’s op sociale media’
Foto: IMAGEGLOBE

Het was gisteren schrikken voor duizenden ouders in het Gentse met kinderen op de middelbare school. Het CLB stuurde hen een mail waarin het waarschuwt voor naaktfoto’s van scholieren op sociale media.

Jongens op de middelbare school die meisjes onder druk zetten om naaktfoto’s door te sturen en die vervolgens op sociale media posten. Het is een fenomeen waar het Vrij CLB in Gent steeds vaker mee te maken krijgt. Zo vaak dat het CLB zich genoodzaakt voelde om ouders ervoor te waarschuwen in een brief.

‘De jongste tijd worden we geconfronteerd met expliciete naaktfoto’s van jongeren die circuleren op sociale media’, staat er te lezen. ‘Het gaat om beelden die aanvankelijk tussen twee jongeren werden gedeeld, maar uiteindelijk zijn doorgestuurd en zelfs online geplaatst.’ Volgens het CLB vonden de voorbije maanden minstens vijf incidenten plaats in de 119 scholen die het in de regio begeleidt. Zo’n 49.000 leerlingen volgen er les.

‘Recent werd een meisje van 14 afgeperst door haar vriendje van dezelfde leeftijd’, zegt een CLB-medewerker die anoniem wenst te blijven. ‘Hij wilde dat ze foto’s van zichzelf doorstuurde in lingerie en zonder. Hij wilde altijd maar meer, ook filmpjes, tot het meisje er niet meer wilde op ingaan. De jongen was zo verbolgen dat hij de foto’s deelde met zijn vrienden.’

De beelden raakten almaar meer verspreid, tot een ouder ze onder ogen kreeg. Pas dan werden de directie en het CLB ingeschakeld. ‘Maar de schade is dan al berokkend’, zegt de leerlingenbegeleider. ‘De emotionele schade is vaak niet te overzien: de leerling isoleert zichzelf, wordt gepest of gaat zichzelf verwonden.’

Met de mail wil het VLCB van Gent ouders bewust maken van het fenomeen en hen tips aanreiken om hun kinderen te beschermen en erover te praten. Zo staat er te lezen dat ook ouders een rol kunnen spelen in het verwijderen en verhinderen van verdere verspreiding van zo’n berichten. Of dat ouders hun kinderen moeten aanmoedigen om goed na te denken voor ze iets posten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in