Raadkamer verwerpt verzoek tot vrijlating van Mehdi Nemmouche
De Brusselse raadkamer heeft donderdag het verzoek tot vrijlating verworpen dat de verdediging van Mehdi Nemmouche, de hoofdverdachte van de aanslag in het Joods Museum, had ingediend. Zijn aanhouding is met een maand verlengd.

 Volgens de advocaten van Nemmouche moest de man vrijgelaten worden nu de nieuwe pot-pourri II-wet niet langer voorziet dat de voorlopige hechtenis voor zware misdrijven met drie maanden kan verlengd worden. De raadkamer heeft die argumentatie verworpen en de voorlopige hechtenis van Nemmouche met één maand verlengd.

Tot nu toe maakte de wet een onderscheid tussen correctionaliseerbare misdaden, die in principe door de correctionele rechtbank behandeld werden en niet-correctionaliseerbare misdaden, die door het assisenhof beoordeeld werden. Verdachten van correctionaliseerbare misdaden die in voorlopige hechtenis zaten, moesten elke maand voor de raadkamer verschijnen, verdachten van niet-correctionaliseerbare misdaden om de drie maanden.

Nu de pot-pourri II-wet in werking is getreden, wordt er geen onderscheid gemaakt tussen correctionaliseerbare en niet-correctionaliseerbare misdaden. Volgens de advocaten van Mehdi Nemmouche had de beslissing van de raadkamer om hun cliënt drie maanden langer in voorlopige hechtenis te houden, daardoor geen legale basis meer en moest de man vrijgelaten worden. De raadkamer heeft die argumentatie nu verworpen en de voorlopige hechtenis met één maand verlengd. De verdediging kan wel nog in beroep gaan tegen die beslissing.

Aanslag op Joods Museum

De aanslag op het Joods Museum vond op 24 mei 2014 plaats en eiste vier mensenlevens. Een week na de aanslag, op 30 mei, werd Mehdi Nemmouche in Marseille opgepakt. Nemmouche was in het bezit van wapens die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep ISIS (Islamitische Staat), alsook een video waarop een man buiten beeld zegt dat hij de feiten in Brussel gepleegd heeft, terwijl hij zijn wapens en kleren filmt.

Nemmouche heeft tot op heden nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders en volgens zijn advocaten is er geen enkel staalhard bewijs tegen de man, maar zowel de raadkamer als de kamer van inbeschuldigingstelling hebben zijn aanhouding steeds verlengd.