'Laat ons kleiner bouwen voor jongeren en singles'
Foto: ss
Nieuwbouwappartementen zijn in ons land gemiddeld 85 vierkante meter groot. Als het van de projectontwikkelaars afhangt, daalt dat cijfer tot 75 vierkante meter. 'Alleen met kleinere flats wordt nieuwbouw weer enigszins betaalbaar voor jongeren en alleenstaanden. Helaas liggen nog te veel steden en gemeenten dwars.'

Bouwen is onbetaalbaar geworden, al zeker voor jongeren en alleenstaanden. Zelfs een doorsnee nieuwbouwflat kost in Vlaanderen al gauw zo’n 215.000 euro; in Brussel mag u daar nog minstens 10.000 euro bijtellen. 'Prijzen exclusief 21 procent btw', zegt Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector, die zo’n 150 projectontwikkelaars overkoepelt.

10% kleiner, 10% goedkoper

Een rondvraag bij de tien grootste projectontwikkelaars leert dat één op de vijf geïnteresseerde jongeren en singles afhaakt omdat ze geen lening krijgen van de bank.

'Wij vragen al langer dat de overheid de fiscale druk op nieuwbouw vermindert. Maar in de huidige budgettaire context is dat vechten tegen de bierkaai', beseft Carrette. 'Daarom komen we zelf met een oplossing voor starters: de beschikbare ruimte en bouw­oppervlakte efficiënter gebruiken. Als we een appartement 10 procent kleiner bouwen, zal het 10 procent goedkoper worden', zegt Carrette.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in