Jurgen Tack wordt algemeen directeur van vernieuwd Landelijk Vlaanderen
Foto: BELGA

Jurgen Tack wordt de nieuwe algemeen directeur van Landelijk Vlaanderen, een belangenorganisatie van private landeigenaars en -beheerders.

Tack stapte in januari nog na enkele maanden op bij het Vlaamse FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek), omdat hij een onbestaande prestigieuze prijs in ontvangst zou hebben genomen. Voordien was hij acht jaar lang administrateur-generaal van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Bij Landelijk Vlaanderen moet Tack samen met het bestuur de komende maanden een vernieuwde werking uittekenen die onder meer rekening houdt met het nieuwe natuurdecreet.

Vernieuwingsoperatie

De keuze voor Tack werd volgens Landelijk Vlaanderen gemaakt ‘in het kader van de doorgedreven open visie betreffende kwalitatief en duurzaam beheer die Landelijk Vlaanderen wil opnemen’. De belangenorganisatie prijst Tack voor zijn jarenlange werk bij het INBO, waar hij aan het hoofd stond van een team van 250 mensen. ‘Met de bijzondere wetenschappelijke achtergrond die hij aanbrengt en zijn ervaring als manager zijn we ervan overtuigd dat hij de diensten verder zal uitbouwen voor het Landelijk Vlaanderen van de toekomst’, klinkt het.

Landelijk Vlaanderen ondergaat momenteel naar eigen zeggen een vernieuwingsoperatie die kadert in het nieuwe Vlaamse natuurdecreet, dat onder meer bepaalt dat private grondeigenaars toegang krijgen tot dezelfde subsidiekanalen als natuurverenigingen, en de uitbouw van een nieuw beleid rond platteland in brede zin, waarbij ‘de rol van de particuliere land-, bos- en natuurbeheerder als volwaardige partner duidelijk tot zijn recht komt’.

Landelijk Vlaanderen zegt nu van zijn kant een antwoord te willen bieden op de vraag van de overheid naar verdere structurering. De vernieuwde werking moet klaar zijn tegen 31 mei en zal worden voorgesteld op een algemene ledenvergadering in kasteel Wijnendale in Torhout.