Vijfentwintig sikhs bevrijd uit kooi van vier vierkante meter
De 25 personen zaten verstopt achter een lading ajuinen. Foto: fgp antwerpen

De federale gerechtelijke politie heeft dinsdagnamiddag vier mensensmokkelaars opgepakt. Na een tip kon een Roemeense vrachtwagen met 25 personen, allemaal sikhs, in verstopt worden klemgereden in Essen.

De Antwerpse federale gerechtelijke politie kreeg dinsdagmiddag een tip binnen over een op til staande georganiseerde mensensmokkel. Het vertrek zou voorzien zijn rond 15 uur in de onmiddellijke omgeving van een carwash in Essen.

Met hulp van de lokale politie van de zone Grens werd onmiddellijk een perimeter afgesloten. Rond 16.45 uur kon de lokale politie dan een Roemeense vrachtwagen die van het carwash-terrein reed klemrijden.

In de laadruimte van de vrachtwagen werd, volledig ingekapseld achter een lading ajuinen, een zelfgemaakte kooi aangetroffen. De kooi was niet groter dan vier vierkante meter, maar toch zaten er 25 transitillegalen in verstopt, allemaal sikhs.

Alle illegalen – hun leeftijd varieerde van 2 tot 88 jaar – konden uit hun hachelijke situatie worden bevrijd en werden opgevangen door de civiele bescherming. Onder de slachtoffers onder meer een blinde oude man.

Onderweg naar het Verenigd Koninkrijk

De vrachtwagen was onderweg naar het Verenigd Koninkrijk en werd bestuurd door twee Roemenen van 45 en 33 jaar. De chauffeurs werden allebei gearresteerd. Net als de eigenaar en de uitbater van de carwash.

De vier verdachten werden intussen voorgeleid voor de Antwerpse onderzoeksrechter op verdenking van georganiseerde mensensmokkel met verzwarende omstandigheden. Het parket vraagt hun verdere aanhouding.