AlphaGo, het computerprogramma dat van Google heeft geleerd hoe het het complexe bordspel Go kan spelen, heeft verrassend gewonnen tijdens het eerste spel tegen kampioen Lee Sedol. Miljoenen kijkers volgen de vijfdelige match online.

‘Het zal zeker nog tien jaar duren vooraleer AlphaGo dit complexe bordspel kan winnen tegen verschillende tegenspelers’, klonk het voor aanvang van de historische match. Dat AlphaGo eind vorig jaar al eens won tegen de Europese Go-kampioen Fan Hui was immers geen garantie op ongebreideld succes.

Ook de 33-jarige Go-kampioen Lee Sedol had er voor de match alle vertrouwen in dat de artificiële intelligentie van Google het complexe bordspel, dat al meer dan 3.000 jaar wordt gespeeld, nog niet helemaal onder de knie had. De zelfverzekerde topspeler vertrouwde de pers toe dat hij er zelfs niet in geloofde dat het ooit spannend zou kunnen worden. ‘Een mens tegen een computer, dat is een makkie, toch?’

Dat AlphaGo geen pronostiek kon geven of even kon bluffen, is gezien de uitkomst van het eerste spel spijtig. Met veel concentratie, toewijding en stress moest Sedol met lede ogen toezien hoe het computerprogramma anticipeerde op één kleine misstap van de topspeler.

AlphaGo speelde bijzonder sterk, zeggen kenners aan persagentschap AP. Het computerprogramma veranderde meermaals van stijl en dreef de spanning op de spits. Uiteindelijk moest Sedol het onderspit delven. ‘Door dat ene kleine foutje dat ik in het begin heb gemaakt, is AlphaGo me te slim af geweest’, zuchtte hij.

‘Dit is vooral het bewijs dat Google veel verder staat in het proces van deeplearning en AI dan we aanvankelijk dachten. Al is dit natuurlijk nog altijd spel 1 van de 5 en moeten we afwachten wat de volgende spellen opleveren. Het is nu wel zeker dat iedereen op het puntje van zijn stoel zal zitten kijken naar het vervolg van deze historische match. 5-0 kan het immers al niet meer worden.’
Dominique Deckmyn
Correspondent robotica

 

 

De volgende rondes zullen plaatsvinden op 10, 12, 13 en 15 maart in een hotel in Seoul (Zuid-Korea). Ze zijn de komende dagen telkens live te bekijken via deze link .