‘Kankerverwekkend’ glyfosaat binnenkort verboden in Brussel

Terwijl de Europese beslissing over de omstreden onkruidverdelger glyfosaat op zich laat wachten, neemt de Brusselse regering het heft in eigen handen. Dat België zich wellicht achter een verlenging van de licentie van het product schaart, ‘getuigt van lafheid ten aanzien van het milieu’, klinkt het in de hoofdstad.

De Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) stelt een verbod op het gebruik van glyfosaat voor. Haar partijgenoot en Waals minister van Leefmilieu Carlo Di Antonio zal het gebruik bij particulieren en gemeentediensten verbieden.

De twee ministers zijn ‘verbijsterd’ dat België het voorstel van de Europese Commissie steunt om de licentie van het omstreden product voor nog eens vijftien jaar te verlengen. Federaal minister van Landbouw Willy Borsus (MR) kondigde dat vorige week aan, samen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

De Europese stemming vond normaal vandaag plaats, maar wordt allicht uitgesteld.

Controverse

Voor Fremault en Di Antonio komt het federale standpunt neer op ‘lafheid ten aanzien van het milieu’. Volgens hen zijn pesticiden als glyfosaat een echt risico voor de menselijke gezondheid en het leefmilieu.

De ministers van Leefmilieu staan niet alleen met die mening. Er heerst al een tijdje heftige controverse over de gezondheidseffecten van glyfosaat. Het IARC, het agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), kwam in maart vorig jaar tot de conclusie dat de stof ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is voor mensen.

Merkwaardig, want het Europese voedselagentschap EFSA kwam in november van 2015 tot een geheel andere slotsom: glyfosaat is waarschijnlijk niét kankerverwekkend. Maar het EFSA kreeg veel kritiek omdat het zijn oordeel onder meer baseerde op drie studies die niet gepubliceerd zijn. En laten net die gefinancierd zijn door de industrie.

Niet alleen wetenschappers roeren zich. Een groep van Europese niet-gouvernementele organisaties daagt Monsanto en het EFSA voor de rechter. In eigen land riepen milieu- en consumentenorganisaties, waaronder de Gezinsbond, Kom op tegen Kanker en Test-Aankoop, de Belgische regering op om tegen een verlenging van de licentie te stemmen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig