Voor wie zijn zinnen heeft gezet op een Galaxy S7 of S7 edge: de nieuwe kleppers van Samsung liggen vanaf vrijdag in de winkel. Het verschil met de vorige generatie is ditmaal opvallend klein. Twee van de belangrijkste ‘nieuwe’ features zijn zelfs niet echt nieuw, maar terug van weggeweest. Toch stelt de S7 (edge) allesbehalve teleur.

Een stof- en waterdicht design, een kaartslot en een camera met Dual Pixel-technologie. Dat zijn kort samengevat de grootste blikvangers bij de nieuwe high-end telefoons van Samsung. Wat de Zuid-Koreanen er niet bij vertellen, is dat twee van die features in 2014 al debuteerden op de Galaxy S5. Ook die smartphone was waterbestendig en kon via een microSD-kaartje van extra geheugen worden voorzien. Bij de Galaxy S6 waren beide specificaties plots verdwenen, en nu zijn ze dus – hopelijk voorgoed – weer terug.

Beter beschermd

In het geval van het kaartslot keert de fabrikant gewoon terug op een foute beslissing. Net als bij de iPhone moesten Samsung-klanten bij de S6 plots een definitieve keuze maken tussen een model met 32, 64 of (erg duur) 128 GB, en dat stuitte kennelijk op flink wat weerstand. In België komt er nu nog maar één versie van de S7 en S7 edge op de markt, met 32 gigabyte geheugen. Via het microSD-slot kan je die capaciteit desgewenst uitbreiden tot 200 GB. Eén kanttekening wel daarbij: apps opslaan op een geheugenkaart is bij de Galaxy S7 (nog?) niet mogelijk, terwijl adoptable storage – zoals dat heet – juist een belangrijke nieuwe functie is in Android 6.0 Marshmallow. Zo onbeperkt in opslag ben je bij de S7 dus ook weer niet. Een firmware-update brengt daar hopelijk snel verandering in.

De beslissing om één waterdichte versie van de telefoon te skippen had dan weer meer te maken met design en esthetiek. De Galaxy S5 had een enigszins robuust uiterlijk en onderaan een weinig elegant klepje om vuil en vocht buiten te houden. De S6 moest veel stijlvoller worden. Bovendien introduceerde Samsung vorig jaar de Galaxy S6 edge, een meer premium uitvoering van de smartphone met afgeronde schermranden. Een jaar geleden viel dat wellicht nog niet te combineren met een stof- en waterdichte behuizing, nu duidelijk wel. Met zijn IP68-norm is de S7 (edge) zelfs nog beter beschermd dat de IP67-gecertificeerde Galaxy S5: dat toestel mocht gerust een keer in het toilet vallen, met de nieuwe modellen kan je zelfs probleemloos gaan zwemmen (officieel weliswaar niet langer dan een half uurtje en niet dieper dan anderhalve meter).

Geen bochel meer

Aan de vormgeving van de toestellen is verder nauwelijks geraakt. Daardoor blijft de S7 (edge) wat ons betreft een bloedmooie verschijning, maar heb je helaas ook nog steeds een telefoon in handen die – vooral aan de glazen achterkant – binnen de kortste keren vol vette vingers staat. Wel valt direct op dat de S7 prettiger in de hand ligt, doordat de zijkanten van de rug wat meer zijn afgerond. Een andere verbetering is dat de camera maar een duimnagel ‘dik’ uitpuilt, waar de S6 nog een heuse bochel met zich meedroeg.

Samsung hanteert bij de nieuwe Galaxy’s een andere strategie voor wat betreft de schermformaten. Vorig jaar hadden de S6 en S6 edge elk een display van 5,1 inch, en volgde er later een S6 edge Plus-versie van 5,7 inch. De twee modellen met ‘een hoek af’ lijken nu samen te smelten in één uitvoering van 5,5 inch (al kan Samsung binnenkort natuurlijk altijd een nóg groter model uit de hoge hoed toveren). Wij konden het nieuwe formaat van onze test-edge wel smaken. Je moet gaandeweg alleen een beetje leren hoe je het toestel het best beetpakt: knijp of grijp je te hard, dan valt de ‘muis’ van je hand al gauw op de gebogen schermrand, die onverminderd aanraakgevoelig is. Voor je het weet selecteer je op die manier een app of functie die je niet had bedoeld.

Het scherm van de S7 biedt nog steeds Quad HD-resolutie (2.560 x 1.440 beeldpunten bij 577 pixels per inch), de S7 edge klokt af op hetzelfde aantal pixels, maar dan bij 534 ppi. Wat ons wel verbaast: Samsung heeft met de Galaxy S7 nog steeds geen antwoord op het 3D Touch-scherm van Apple (hard drukken voor extra mogelijkheden), terwijl de twee smartphonereuzen elkaar doorgaans op de voet volgen wat nieuwigheden betreft. Concurrent Huawei heeft met Force Touch intussen al wel een variant op die technologie getoond.

De gebogen randen van de S7 edge zijn trouwens niet alleen een designstatement, ze voegen ook daadwerkelijk iets toe aan de functionaliteit van het toestel. Met een veeg van je vinger heb je – aan de zijkant – razendsnel toegang tot je favoriete apps, contactpersonen, handige taken of nieuwsberichten. Wat de nieuwe smartphones toevoegen is dat je voortaan over twee verticale rijen met snelkoppelingen beschikt, en dat ook andere ontwikkelaars zich een plekje kunnen verwerven in deze edge-panelen.

Dual Pixel-camera

Een review van de Galaxy S7 (edge) is niet compleet zonder geëxperimenteerd te hebben met die nieuwe camera. In resolutie gaat de optiek achteruit van 16 naar 12 megapixels, maar de grootte van de individuele beeldpunten stijgt wel van 1.2 naar 1.4 micron. Buitenshuis levert die Dual Pixel-technologie niet per se betere foto’s op (soms boet je zelfs een fractie aan scherpte in, zo ondervonden we, na veel inzoomen), maar bij minder goede lichtomstandigheden presteren de nieuwe Galaxy’s zonder meer beter. Focus in huis maar eens op een voorwerp in een donker plekje, en je zal versteld staan hoe helder het object oplicht op je scherm, zonder onnatuurlijk ogende bijverschijnselen. Een offer waar wij prima mee kunnen leven: buiten schieten we al sinds jaar en dag prima foto’s met onze smartphone, maar binnen zet de S7 (edge) wel degelijk een stap vooruit voor wat betreft kleurechtheid, belichting en de reductie van beeldruis.

Nog noemenswaardig is Motion Panorama, een functie die een vleugje beweging toevoegt aan de klassieke panoramafoto: wanneer je van links naar rechts (of omgekeerd) door de foto scrolt, komen de beelden op een leuke manier tot leven. Voor de selfie-liefhebbers: aan de voorzijde van de S7 staar je naar een lichtgevoelige sensor met een scherpte van 5 megapixel.

Andere specificaties werden eveneens verbeterd of bleven op z’n minst gelijk. Zo beschikken de Galaxy S7 en S7 edge nog steeds over een vingerafdruksensor en een draadloos oplaadbare batterij. Die is wel een pak krachtiger geworden: de capaciteit steeg van respectievelijk 2.550 en 2.600 mAh naar 3.000 en 3.600 mAh. De S7 edge kreeg er dus zomaar duizend milliampère-uur bij. Overige specificaties zijn een octa-core processor, 4 GB werkgeheugen en een zogeheten Always-on Display dat voortdurend de belangrijkste informatie toont, zoals de tijd en relevante meldingen.

De Samsung Galaxy S7 en S7 edge zijn vanaf vrijdag 11 maart in België verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit en goud. Later volgt ook nog een zilveren uitvoering. Voor de S7 betaal je 699,99 euro, de S7 edge kost honderd euro meer.