Zorgt tweede Super Dinsdag voor definitieve kloof?
Kiezers stemmen in Madison, Mississippi. Foto: ap

Vandaag vinden in Verenigde Staten opnieuw voorverkiezingen plaats: de Democratische en Republikeinse kiezers kunnen nu al hun stem uitbrengen in Michigan en Mississippi, en straks gaan voor die laatste kiezers ook de stemlokalen open op Hawaï en in Idaho. Wie is er waar favoriet en wat staat er op het spel?

Voor de Republikeinen vallen bij de caucus in Hawaï en de voorverkiezingen in de staten Idaho, Michigan en Mississippi ongeveer 150 afgevaardigden te verdelen. 

Favoriet Donald Trump hoopt vandaag een kloof te slaan. Hij zou volgens een recente peiling van de Monmouth Universiteit aan de leiding liggen in Michigan (59 kiesmannen te verdelen), met 36 procent tegen 23 procent voor Cruz. Toch zou ook John Kasich, gouverneur in het nabijgelegen Ohio, voor een verrassing kunnen zorgen. Voor Florida's senator Marco Rubio is het dan weer vijf na twaalf om iets te doen aan zijn achterstand op zijn twee voorliggers.

'The Donald'  lag bij de laatste peilingen in februari ook ver voorop in Mississippi (40 kiesmannen). De vastgoedmagnaat doet het sowieso goed in het zuiden, maar na Cruz' overwinning in Louisiana vorig weekend wordt het uitkijken of zijn momentum overslaat naar andere zuidelijke staten. De senator uit Texas hoopt ook dat zijn intensieve campagne in Idaho (32 kiesmannen) vruchten afwerpt.

Voor Rubio wordt het sowieso moeilijk om kiesmannen binnen te halen. Zowel in Michigan, Mississipi (beide 15 procent) als Idaho (20 procent) moeten Republikeinse kandidaten een minimumpercentage behalen om afgevaardigden achter hun naam te mogen zetten. 

Voorlopig is Trump na 20 voorverkiezingen nog steeds de grootste kanshebber om als eerste de 1.237 benodigde stemmen voor de Republikeinse nominatie te verzamelen. Hij staat voorlopig op 384 stemmen, maar senator Ted Cruz ligt met 300 afgevaardigden niet zo ver achter. Marco Rubio (151) en gouverneur John Kasich (37) volgen wel al op grote afstand.

Clinton favoriet in Michigan en Mississippi

Bij de  Democraten is vooral de voorverkiezing in Michigan van groot belang, aangezien daar 147 afgevaardigden te verdienen vallen. Mississippi weegt met 41 kiesmannen minder door.  Algemeen wordt verwacht dat Hillary Clinton ook die zuidelijke staat op zak steekt. Michigan lijkt met zijn grote Afro-Amerikaanse populatie eveneens naar de voormalige minister van Buitenlandse Zaken te gaan, al liep Sanders zich de voorbije dagen de sloffen vanonder het lijf van de ene naar de andere campagnebijeenkomst om daar verandering in te brengen.

Volgende week dinsdag wordt voor de Democraten nog belangrijker. Dan staan Florida, Ohio, Illinois, North Carolina en Missouri op het spel. Als Sanders vandaag in Michigan verliest, heeft hij mogelijk ook niet genoeg wind in de zeilen om één van die staten binnen te halen. Omgekeerd verliest Clinton bij een nederlaag in de belangrijke staat mogelijk Missouri en Ohio, waar beide kandidaten dicht op elkaar zitten.

Clinton heeft na 20 voorverkiezingen met 658 kiesmannen al een mooie voorsprong op Sanders, die voorlopig op 471 blijft steken. Als daar de zogenaamde ‘super delegates’, de belangrijke partijleden die niet gekozen worden maar zelf een kandidaat kunnen steunen, bijgeteld worden, zit Clinton helemaal op rozen. 458 van die de nationale bestuursleden, gouverneurs, congresleden en gewezen (vice)presidenten spraken zich al uit voor de voormalige first lady, tegen 22 voor Sanders. De Democratische presidentskandidaat moet op het einde van de rit minstens 2.382 stemmen verzamelen.

Deze staten staan op het spel:

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig