Bloomberg stapt niet in presidentsrace
Foto: AFP

De voormalige burgemeester van de stad New York, Michael Bloomberg, zal zich geen kandidaat stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat verklaarde hij maandagavond aan persagentschap Bloomberg.

'Er is een grote kans dat mijn kandidatuur zou leiden tot de verkiezing van Donald Trump of senator Ted Cruz', schrijft Michael Bloomberg in een lange tekst. 'Ik hou te veel van mijn land om een rol te spelen in de verkiezing van een kandidaat die onze nationale eenheid zou verzwakken en onze toekomst zou verduisteren, en daarom zal ik niet in de race naar het presidentschap stappen.'

Michael Bloomberg, 74 jaar, zei in januari te overwegen om als onafhankelijke kandidaat deel te nemen aan de verkiezingen. Hij was lange tijd een Democraat, om in 2001 een Republikein te worden voor zijn kandidatuur van burgemeester van New York. Vanaf 2007 ging hij verder als onafhankelijke. Met een vermogen van 36.5 miljard dollar (ongeveer 33 miljard euro, red.) volgens Forbes, was hij naar eigen zeggen bereid om een miljard dollar uit te geven aan zijn eventuele verkiezingscampagne.

'Ik kan niet winnen'

'De laatste maanden hebben veel Amerikanen me aangespoord om een gooi te doen naar het presidentschap. Sommigen, die ontevreden zijn over de huidige kandidaten, lieten me verstaan dat het mijn vaderlandse plicht is om op te komen. Ik waardeer hun oproep, en heb die serieus overwogen. De deadline om een beslissing te nemen, is nu, door de wettelijke vereisten voor een kandidatuur. Maar als ik naar de feiten kijk, is het duidelijk dat ik niet kan winnen', motiveert de multimiljardair zijn beslissing.

In zijn tekst levert hij ook kritiek aan het adres van Donald Trump, die hij al jaren zegt te kennen. 'Hij voert de meest demagogische presidentscampagne ooit, door in te spelen op de vooroordelen en angsten van de mensen', zo schrijft Bloomberg. Hij veroordeelt ook scherp Trumps voorstellen tegen moslims en Mexicaanse illegalen.

Ted Cruz, de Texaanse senator die op de tweede plaats staat in de Republikeinse voorverkiezingen, beschouwt Bloomberg als 'even extreem' op het vlak van immigratie.