Aandeelhouders torpederen fusie Tessenderlo en Picanol
Luc Tack (rechts) en Meryl Witmer, bestuurder bij Berkshire Hathaway en via Eagle Capital aandeelhoudster van Tessenderlo. Foto: blg/rr
De West-Vlaamse ondernemer Luc Tack moet noodgedwongen de geplande fusie tussen het chemiebedrijf Tessenderlo en weefgetouwenproducent Picanol afblazen. Dat gebeurt na aanhoudend protest van kleinere aandeelhouders van Tessenderlo, die vinden dat ze er bij de fusieplannen bekaaid vanaf zouden komen.

Tack maakte eind vorig jaar de ambitieuze fusieplannen bekend tussen Tessenderlo en Picanol, twee industriebedrijven waarvan hij nu al de belangrijkste aandeelhouder is. Met de fusie wilde Tack een groter draagvlak creëren voor de expansie van beide bedrijven. Hij kreeg er lof voor vanuit de hoogste politieke kringen.

Waarde

Maar de manier waarop hij de deal financieel in de steigers had gezet, botste meteen op veel kritiek bij de minderheidsaandeelhouders. Tack betaalde immers met aandelen Picanol voor de verwerving van de controle over Tessenderlo. Maar hij zou de waarde van de Picanolaandelen hebben overdreven en die van Tessenderlo ondergewaardeerd, waardoor hij zelf geen eurocent op tafel moest leggen om de deal te sluiten.

Onvoldoende steun

Het was erg onzeker of hij op een bijzondere aandeelhoudersvergadering voldoende steun zou kunnen krijgen vinden voor die strategie. Zo werd in januari al bekend dat Tack met de minderheidsaandeelhouders zou overleggen over een mogelijke aanpassing van het bod. Maar nu heeft hij dus besloten om alles af te blazen ‘rekening houdend met de feedback van de markten’. Meryl Witmer, via Berkshire Hathaway aandeelhoudster van Tessenderlo, was een van de meest fervente tegenstanders van de aanpak van Luc Tack, en haalt dus haar slag thuis.

Tack zegt de mislukking ‘te betreuren’ maar belooft tegelijk om vanuit Picanol de activiteiten van Tessenderlo Group ‘te blijven ondersteunen’.

Beurs

Kort voor 11 uur werd de handel in de aandelen Picanol en Tessenderlo Group stilgelegd, in afwachting van een mededeling van Tack. Bij het hervatten rond 12 uur gingen de koersen een compleet tegenovergestelde richting uit. Nu Tessenderlo Group geen overnamedoel meer is, kelderde het aandeel met zo'n 9 procent. Het sloot de dag af op min 4,07 procent.

Picanol staat aan het einde van deze bewogen dag op 7,31 procent.