Indonesië verwacht tegen woensdag zo’n 10.000 buitenlandse en minstens 100.000 binnenlandse toeristen die een glimp willen opvangen van de enige volledige zonsverduistering van 2016.

In workshops leerden Indonesische studenten afgelopen week hoe ze zelf een eclipsbril in elkaar kunnen knutselen om veilig naar de zonsverduistering te kijken op 9 maart. Samen met die studenten zullen ook meer dan 100.000 binnenlandse en 10.000 buitenlandse toeristen afreizen naar het gebied waar de eclips het best te zien valt.

Wetenschappelijke instituten voorspellen dat het natuurfenomeen waar te nemen zal zijn van het westelijke eiland Sumatra tot aan de oostelijke Molukken-eilanden. In totaal zal de eclips in 12 van de 34 Indonesische provincies te zien zijn.

Door de grote buiten- en binnenlandse belangstelling voor het natuurfenomeen zijn alle hotels en hotels al wekenlang volzet. Toeristen nemen immers geen enkel risico, en dat weten ook de Indonesiërs, die handig inspelen op de grote vraag naar toeristische faciliteiten. Het aantal boten dat de toeristen naar de juiste eilanden moet brengen, is flink opgedreven, mede door investeringen van het ministerie van Toerisme in Indonesië.

‘Deze toeristische attractie is een geschenk van God, dat hij zelf heeft gemaakt’, benadrukte de Indonesische minister van Toerisme, I Gde Pitana, maandag aan AFP. ‘We zijn bofkonten.’

Niet iedereen staat te springen

Minder enthousiast zijn de 70 miljoen Indonesische inwoners die in een stammencultuur leven. Voor verschillende stammen is de zonsverduistering een fenomeen dat de mensheid angst zou moeten inboezemen. 9 maart gaat voor hen vooral gepaard met rituelen om ervoor te zorgen dat de eclips niet te lang duurt en het zonlicht - de bron van leven - niet voor eeuwig verdwijnt.

Zo zullen leden van de Balian Ba Ampar Ampar-stam traditionele muziek spelen, zingen en bloemen neerleggen opdat de zon spoedig terugkeert.