EDF onderuit na vertrek financieel directeur
Foto: AFP

De Europese beurzen zijn de week met lichte verliezen begonnen. In Parijs is er een opvallend zwaar verlies voor energiebedrijf EDF, waar de financieel directeur onverwacht is opgestapt.

In Brussel noteert de Bel20 zo’n 0,3 procent onder het slotniveau van vrijdag. Bekaert trekt de kar, met een winst van bijna 5 procent. Daardoor klimt het aandeel tot het hoogste peil in 5 jaar, al blijft het nog ver van zijn historische records verwijderd. De stijging wordt toegeschreven aan het toegenomen vertrouwen onder analisten.

EDF

Het aandeel van het Franse elektriciteitsconcern EDF is maandag geopend met een verlies van 8 procent, nadat dit weekend was bekend geraakt dat financieel directeur Thomas Piquemal ontslag had genomen. EDF bevestigde maandag het ontslag. Het concern heeft voorlopig de 47-jarige Xavier Girre aangesteld als financieel directeur. Hij was tot nu toe de financiële topman voor EDF in Frankrijk.

Piquemal zou ontslag hebben genomen wegens een meningsverschil over een omstreden project voor een kerncentrale in Hinkley Point in Engeland, luidde het dit weekend bij bronnen rond de groep. Het meningsverschil zou gaan over ‘de haalbaarheid op korte termijn’ van het gigantische project van 18 miljard pond (23,2 miljard euro). Een definitieve investeringsbeslissing van EDF, de ultieme etappe voor de bouw, laat op zich wachten.

Het aandeel EDF noteerde maandag kort na 9 uur met een verlies van 8 procent, op 9,97 euro, op de beurs van Parijs. Het verlies werd daarna licht teruggedrongen.