Steeds meer Belgen verzekeren zich tegen online reputatieschade
Foto: judith dekker

Vorig jaar namen 10.000 mensen een verzekering tegen reputatieschade of fraude via het internet, dubbel zoveel als in 2014 Dat blijkt uit cijfers van verzekeraar Axa die de VRT kon inkijken.

Het internet vergeet nooit. Een bewerkte foto waarop u dronken in de goot lijkt te liggen of artikels waarin u ten onrechte in verband wordt gebracht met een pedofilieschandaal, online blijven ze u levenslang achtervolgen. En met werkgevers, ordediensten en ambtenaren die iedereen online kunnen screenen, riskeren die brokjes infomratie op het internet uw reputatie snel naar de vaantjes helpen.

Verzekeraar Axa biedt sinds enkele jaren een verzekering aan die beschermt tegen de gevaren van het internet. Wie op internet door het slijk gehaald wordt, krijgt onder meer juridische bescherming en technische bijstand bij het zuiveren van de online reputatie. Zo zorgt een gespecialiseerd bedrijf ervoor dat de lasterlijke informatie minder zichtbaar wordt op het internet, bijvoorbeeld door de informatie in kwestie niet meer prominent te laten opduiken bij een zoekopdracht in Google of andere zoekmachines.

Axa geeft de slachtoffers ook advies over de best mogelijke manieren om te reageren op bezwarende informatie. ‘We ervaren namelijk dat reacties van slachtoffers het negatieve effect soms nog versterken’, zegt Marnik Vanhaverbeke van verzekeraar Axa aan de VRT.

Een internetverzekering kost voor een particulier rond de 100 euro per jaar.. Vorig jaar zouden zo’n 10.000 mensen een dergelijke verzekering hebben afgeslaoten.