Fico verliest meerderheid
Robert Fico. Foto: AFP

In Slovakije heeft uittredend premier Robert Fico het bij de parlementsverkiezingen minder goed gedaan dan verwacht. Met bijna alle stemmen geteld, strandt zijn partij op 28,7 procent en verliest zo de absolute meerderheid in het parlement. De regeringsvorming wordt moeilijk nu negen partijen, waaronder extreem-rechts, de kiesdrempel van 5 procent hebben overschreden.

Nu de resultaten in meer dan 90 procent van de kiesdistricten geteld zijn, is duidelijk dat de sociaaldemocraten van Fico, die bekend staat om zijn anti-migratiestandpunten, met voorsprong de grootste partij blijven in Slowakije. Ze komen echter niet in de buurt van de 35 procent die hen voorspeld werd in opiniepeilingen.

Fico’s partij zou nog 45 van de 150 zetels overhouden in het parlement, tegen 83 in de vorige legislatuur. Fico vormde tussen 2006 en 2010 al eens een coalitie met de nationalisten van SNS, maar zijn zouden nu slechts 8 procent van de stemmen halen, goed voor 13 zetels. Daardoor zou er nog een derde coalitiepartner nodig zijn voor een meerderheid in het parlement.

De liberalen van SAS zouden de tweede grootste partij worden, met 11,5 procent, gevolgd door de conservatieven OLANO-NOVA (10,8 procent).

Het extreemrechtse LS-Nase Slovensko (Ons Slovakije) van Marian Kotleba zou zijn intrede maken in het parlement, met 8,2 procent van de stemmen, net als de centristen van Radoslav Prochazka met 8,7 procent. De partij van de minderheden, Most-Hid, zou stranden op 6,6 procent. De conservatieve SME Rodina behaalde 6,6 procent en de christendemocraten van KDH zou net onder de kiesdrempel blijven met 4,9 procent.

Uittredend premier Fico erkende al dat het geen gemakkelijke klus wordt om een coalitie te vormen met deze ‘zeer moeilijke’ resultaten. ‘Als de partij die de verkiezingen won hebben we de verplichting om te proberen een betekenisvolle en stabiele regering te bouwen. Het is duidelijk dat het niet makkelijk zal worden.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in