De 19-jarige Myriam Blavier (-52 kg) heeft op de Europacup Judo voor senioren in het Zwitserse Uster goud veroverd. Laatstejaarsjuniore Maxine Heyns (-63 kg) pakte er brons.

Europacups voor senioren zitten op een niveau net onder de IJF World Tour met Continental Opens, Grand Prix en Grand Slams. Voor juniore Myriam Blavier, vrijdag net 19 geworden, was dat geen beletsel om in Uster haar eerste goud bij de senioren te pakken. In de finale versloeg ze de twee jaar oudere thuiskampster Tamara Silva met waza-ari. Daarnaast won ze twee kampen met ippon: de eerste van de dag tegen de Britse Jade Smits (21) en de halve finale tegen haar Italiaanse leeftijdsgenote Francesca Giorda. In de tweede wedstrijd van haar toernooi tegen de Duitse Verena Thumm (24) haalde ze het met 1 tegen 2 strafpunten.

Bij de -63 kg mocht Maxine Heyns (20) via de herkansingen het podium op voor brons. In het beslissende duel versloeg ze de Engelse Malin Smits met ippon. In haar eerste gevecht moest ze met 2 strafpunten de zege laten aan de even oude Duitse Rebecca Bräuninger, die later op de dag het goud zou veroveren en als laatstejaarscadet wereldkampioen is geworden.