Nederlander primus in eerste rit in lijn Driedaagse van West-Vlaanderen
Foto: Belga

Dylan Groenewegen heeft zaterdag de eerste rit in lijn van de Driedaagse van West-Vlaanderen gewonnen. De 22-jarige Nederlander van LottoNL-Jumbo was in een rit over 176,3 km met start in Brugge en aankomst in Harelbeke de sterkste in een massasprint en haalde het van Tosh Van der Sande en Baptiste Planckaert. De Zwitser Tom Bohli (BMC) blijft leider.

 

Wielrennen op Sportwereld.be

 

Het duurde een hele poos voor we een eerste echte uitval kregen. Niet verwonderlijk want in het eerste wedstrijduur werd er bijna 48 kilometer afgelegd. In de sprint voor de eerste rush en de bijhorende 3 seconden was Sean De Bie de snelste voor Lukasz Wisniowski en Guillaume Van Keirsbulck. Na de beklimming van de Tiegemberg, na 85 kilometer koers, vormde zich een kopgroep met acht renners. Dat waren Louis Vervaeke, Jonas Rickaert, Elias Van Breussegem, Jérémy Cornu, Julian Alaphilippe, Jhonatan Bestrepo, Nicolas Baldo en Nico Denz.

Bij de passage aan de Holstraat, de tweede helling van de dag, liep de voorsprong van de acht leiders stilaan op. De tweede rush, op de top van de Oude Kwaremont, was weggelegd voor Louis Vervaeke voor Julian Alaphilippe en Jonas Rickaert. In de grote groep werd de snelheid wat opgetrokken en de acht leiders mochten de eerste van drie plaatselijke ronden, van elk 10,6 kilometer in Harelbeke, ingaan met een voorsprong van 1:34 op het peloton waar vooral de renners van BMC het tempo regelde.

Gaandeweg slonk de voorsprong van de acht en in de slotronde trok Louis Vervaeke in de aanval. De Duitser Nico Denz sprong mee op zijn wiel. De twee werden echter onder de rode vod gegrepen door het aanstormende peloton en in de daaropvolgende massasprint was Dylan Groenewegen duidelijk de sterkste van het hele pak. Zondag wordt de eerste rittenkoers van ons land afgesloten met de etappe tussen Nieuwpoort en Ichtegem. Meteen kennen we daar de opvolger van Yves Lampaert, de eindlaureaat van vorige editie.