UCI-voorzitter Cookson: “Mag niet alleen Van den Driessche zijn die straf krijgt”
Foto: EPA

Het is de internationale wielerunie UCI menens in de strijd tegen mechanische doping. UCI-voorzitter Brian Cookson pleit voor meer en systematische controles, indien nodig zelfs tijdens wedstrijden.

 

Wielrennen op Sportwereld.be

 

“Vandaag zijn de controles eerder willekeurig, maar we hebben de ambitie een systeem op poten te zetten voor alle wedstrijden en in alle discplines. Op korte termijn moeten we zeker alle fietsen van medaillewinnaars controleren”, vertelde Cookson zaterdag in Londen, waar hij het WK baanwielrennen bijwoont.

Volgens de UCI-voorzitter wordt er nu al voor en na wedstrijden gecontroleerd of er motortjes in fietsen verborgen zitten. Dat moet volgens hem ook kunnen tijdens wedstrijden, bijvoorbeeld door een koerscommissaris bij een fietswissel. “De technologie is daarvoor voorhanden. Het zijn hele lichte apparaatjes die kunnen aangesloten worden op een ipad”, aldus Cookson.

In de affaire Femke Van den Driessche, de veldrijdster die op het WK met een motortje in de fiets werd betrapt, herhaalde Cookson dat de UCI een strenge straf eist. “Maar het mag niet alleen de renner zijn die een sanctie krijgt.”