Turkse president wil vluchtelingenstad in Syrië bouwen
Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije. Foto: Photo News

Recep Tayyip Erdogan heeft het voorstel gelanceerd om in het noorden van Syrië een stad uit te bouwen om een deel van de mensen op te vangen die voor het oorlogsgeweld op de vlucht zijn.

‘Wat is de oplossing? Wij bouwen een stad in het noorden van Syrië [...] om de vluchtelingen opnieuw te herbergen’, zei Erdogan vrijdag volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu. Die stad kan er met steun van de internationale gemeenschap komen in aan de grens met Turkije. 

Erdogan zegt er reeds over te hebben gesproken met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama en is zelfs al een locatie bepaald, maar het project is nog niet rond. Hoeveel tijd er nodig zou zijn, zei Erdogan niet.

Turkije heeft 2,7 miljoen vluchtelingen uit Syrië opgevangen en pleit reeds lang voor een humanitaire corridor in Syrië, beschermd door een vliegverbod. Het is echter de eerste keer dat het land voorstelt een stad met alles erop en eraan te bouwen voor de vluchtelingen.

Negen Syriërs doodgeschoten

Volgens het bij de oppositie aanleunende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en volgens Syrische activisten heeft de Turkse grenswacht vrijdagavond negen Syriërs doodgeschoten die illegaal het land probeerden binnen te raken. Nog eens minstens tien anderen raakten gewond in het gebied tussen Turkije en de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië. Het bericht is nog niet bevestigd, maar er circuleren wel beelden van de slachtoffers op het internet.

Sedert meerdere weken zitten meerdere tienduizenden voor het geweld gevluchte Syriërs vast aan de grens die Turkije gesloten houdt. Ze zijn op de vlucht voor het geweld rond de Syrische stad Aleppo. Daar vechten het regeringsleiders en rebellen een bitse strijd uit. Intussen wordt de stad ook nog gebombardeerd.