Italië wil van pizza werelderfgoed maken
Foto: EPA

De Italiaanse regering heeft een officiële aanvraag ingediend om de traditionele Napolitaanse manier van pizza’s maken te laten erkennen als Unesco immaterieel werelderfgoed.

‘De kunst van het pizzabakken is een wereldwijd bekend Italiaans symbool’, zegt de Italiaanse minister van Landbouw Maurizio Martina. ‘Deze kandidatuur toont nogmaals het engagement van de regering aan om Italiaanse voedingstradities te beschermen en te verdedigen’, klinkt het nog.

Het voorstel kwam er na een petitie die meer dan 850.000 handtekeningen van over de hele wereld opleverde. Volgens de minister zal Unesco wellicht tegen eind 2017 een beslissing nemen over het Italiaanse verzoek.

Over de precieze herkomst van het wereldwijd erg populaire gerecht bestaat grote onduidelijkheid, aangezien er duizend jaar geleden al voorlopers van de pizza bestonden. Algemeen wordt wel aangenomen dat de Italiaanse stad Napels de bakermat van de pizza is.

Een echte Napolitaanse pizza is gemaakt met deeg van tarwebloem, biologische gist, zeezout en water. Het deeg moet handgekneed worden (een trage mixer mag nog net). Een deegroller is ook taboe, hoewel het deeg maar 3 millimeter dik mag zijn.

Er zijn maar twee soorten Napolitaanse pizza: marinara en margherita.

Productieve industrie

De pizza-industrie is volgens Coldiretti, de Italiaanse vereniging van landbouwondernemers, 10 miljard euro waard en stelt voor 100.000 mensen te werk.

Unesco, de erfgoedorganisatie van de Verenigde Naties, beschermt niet alleen monumenten maar ook immaterieel erfgoed. Zo heeft Italië eerder al de traditionele vioolbouwkunst uit Cremona en het Sicilaanse marionettentheater ‘Opera dei Pupi’ laten erkennen. En ook het Mediterraanse dieet is werelderfgoed.

Ter info, in België staan onder meer het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke, het carnaval in Aalst en Binche en de Heilig Bloedprocessie op de lijst met werelderfgoed .