BLIKOPENER. Wat ouders beter kunnen doen, waarom we geen rekening meer houden met het noodlot en waarom we nu Syrië gaan bombarderen
Abdellah Bijat, moslim en finalist Mister Gay Belgium: 'Ik hoop dat mijn kandidatuur een steun kan zijn voor jongeren die het moeilijk hebben met hun geaardheid.' Foto: Brecht Van Maele
Deze artikels van de voorbije week mocht u eigenlijk niet missen. Door Karel Verhoeven, hoofdredacteur De Standaard.

Ook België wil ten oorlog trekken in Syrië. We moeten alleen nog beslissen wie we precies gaan bombarderen, welke partij we gaan steunen met ons militair en diplomatiek offensief, en op welke rechtsgrond we ons baseren. President Assad, voor wiens regime de meeste Syriërs op de vlucht gaan, zullen we er niet mee verdrijven. Maar we zijn solidair met onze bondgenoten.

Tenzij de Republikeinse Partij hem nog kan stoppen, wordt de strijd om het Witte Huis gelopen tussen Donald Trump en Hillary Clinton. Cruciaal in de tweekamp tussen rijke establishment-figuren wordt de stem van de arme blanken. Vooral voor Clinton is dat een steile berg, analyseert Evita Neefs. Lees ook het interview met columnist Derk Jan Eppink, ‘Zowel links als rechts stemt op Trump’.

De nieuwe generatie jongvolwassenen gelooft dat ze haar leven kan plannen en dat ze die plannen zal waarmaken als ze maar hard genoeg haar best doet. Het noodlot kennen ze niet meer, hoop is iets voor zwakkelingen. Uitgerekend een professor managementwetenschappen, Jan Rosier, schetste dat harde generatieportret afgelopen zaterdag op de opiniepagina’s. Een hit op sociale media. dS Weekblad gaat er morgen op verder. Waarom willen we de managers zijn van ons eigen leven, succes en falen, vraagt Filip Rogiers zich af.

150.000 lezers hebben de opvoedingstest afgelegd. Vlaamse ouders zijn kampioenen in grenzen stellen, zo blijkt uit de resultaten. Toch kunnen ze een en ander beter doen. Lees hier de vier belangrijkste aanbevelingen uit de masterclass opvoeding die correspondente Veerle Beel maandag hield met professoren Maarten Vansteenkiste en Bart Soenens (UGent). Die digitale masterclass was een primeur voor De Standaard. 900 lezers volgden live en reageerden. Iedereen enthousiast. Dit gaan we nog doen.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Mister Gay-verkiezing haalt een moslim de finale. Abdellah Bijat doorbreekt zelfbewust een taboe in de moslimgemeenschap. ‘Maar iemand moet dit toch aankaarten?’

Wat sprak dat tot de verbeelding, het bericht dat een professor en zijn assistente aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KULeuven slaags geraakt zijn. Voor dS Avond snuisterde Vicky Vanhoutte in de grote geschiedenis van filosofische meningsverschillen, vadermoorden en vetes. Neem nu die betweterige Ludwig Wittgenstein.

Hoge kijkcijfers heeft de trieste vlucht van Michel Van den Brande niet opgeleverd voor The sky is the limit. Ranzige reality-tv is helemaal terug en heet nu een ‘guilty pleasure’. Zolang er kijkers voor zijn, blijken commerciële zenders bereid die te bedienen.

Het is dus een schitterende tentoonstelling die Rinus Van de Velde maakte in het Gentse Smak. ‘In monumentale, briljant uitgevoerde tekeningen roept hij een bizar universum op’, oordeelt onze kunstrecensent Jan Van Hove. Vijf sterren.

Bij wijze van uitsmijter nog een blik op de vergankelijkheid. Barbara Davatz fotografeerde in 1982 enkele koppeltjes. Dat deed ze nog eens in 1988 en in 1997, en in 2014. 32 jaar ligt tussen de eerste en laatste foto’s. dS Avond publiceerde ze. Het zijn beelden om lang naar te kijken. Ze spreken alvast de vrees tegen dat mensen verslappen met ouder worden.