In Nederland is ophef ontstaan na een reportage in het tv-programma Rambam. Op de beelden van een undercoverreporter was te zien hoe een verzorger in het dolfinarium van Harderwijk de stijve penis van een dolfijn aftrekt. Nadat de dolfijn lijkt klaargekomen, krijgt hij een visje.

Die beelden zorgden voor nogal wat verontwaardigde reacties. De beelden waren volgens heel wat kijkers een illustratie van het feit dat de beestjes in het dolfinarium gefrusteerd rondzwemmen in te kleine bassins en water van slechte kwaliteit. ‘Dit is een plek waar mensen op een tribune in een halve cirkel kijken naar wilde dieren die trucjes doen in ruil voor eten’, klinkt het in de reportage.

In een verklaring op de website van het dolfinarium klinkt het dat dolfijnen leren om sperma af te geven voor een Europees fokprogramma en dat het dolfinarium aan alle wettelijke vereisten voor een dierentuin voldoet. ‘De conclusie dat we geen dierentuin zijn, maar een circus, mist elke reële grond. Het trainen van dieren staat niet gelijk aan een circusaanpak. Net zomin als dressuur in de paardensport een circusactiviteit is.’

In de Nederlandse krant NRC bevestigt de Europese Vereniging voor Dierentuinen en Aquaria (EAZA), de organisatie die Europese fokprogramma’s coördineert, dat het normaal is dat een zoogdier handmatig wordt gestimuleerd om sperma te verzamelen. Volgens de krant staan tuimelaars bekend om hun actieve seksleven en masturberen ze met alles en iedereen en hebben mannetjes zelfs onderling seks. Dolfijnen zouden zelfs natte dromen hebben.