De 5 beste cd's van de week
Holly Lapsley Fletcher Foto: Caroline Vandekerckhove
Lapsley blijkt een maat te klein om James Blake van antwoord te dienen, The 1975 glimt van ambitie en Loretta Lynn blijft op haar 83ste overeind.
1

Lapsley - Long way home

Diva zonder eigen smoel

Is Låpsley de vrouwelijke James Blake, zoals hier en daar wordt beweerd? Nadat we haar debuut Long way home hebben gehoord, kunnen we dat al uitsluiten. Niet dat Holly Lapsley Fletcher vies is van zacht stotterende melancholische elektronicasoul zoals die van Blake: haar eerste singles, ‘Station’ en het prachtige ‘Falling short’, tastten moedig de rafelige zoom van de popmuziek af. Maar op deze plaat zijn ze buitenbeentjes.
Lapsey wil te fel uiteenlopende doelgroepen behagen en verliest zo persoonlijkheid.

Voor wie? U houdt van catchy singles.
naar de recensie >

2

The 1975 - I like it when you sleep, for you are so beautiful and yet so unaware of it

Schone slaapster

Met hun debuut scoorden de Britten van The 1975 in 2013 nog voornamelijk bij zwartgemaquilleerde meisjes die houden van boybands-met-gitaren, tienerwanhoop in de stem en speelse schunnigheid in de teksten. Op de opvolger ruimt die mix plaats voor complexloze synthpop en hoogdravende ambient. Zanger Matt Healy’s raspende stem en clevere teksten leveren regelmatig parels op, maar te vaak verdwijnen die in een warboel van ambitie.

Voor wie? Kiezen is verliezen, u bent een vat vol ideeën.

naar de recensie >

 

3

LORETTA LYNN - Full circle

Klassiek boeket

Countrydiva Loretta Lynn (83) levert haar eerste album in twaalf jaar af. Daarop doet ze volstrekt niets nieuws en dat is perfect. Lynn schikt een aantal traditionals en eigen songs in een melancholisch boeket. Weinig gasten, een ‘old timey’ begeleiding, en een warme productie van John Carter Cash, zoon van Johnny.

Voor wie? Nostalgici en melancholici
naar de recensie >

 

4

Diversen - Belgica, original soundtrack by Soulwax

2 broers, 15 karakters

Deze soundtrackplaat is een fantastisch etaleren van het compositie- en productietalent van de Soulwaxbroers, die zich moeiteloos in welk subgenre dan ook verplaatsen. Dat ze electroclash en dance beheersen, weten we. Maar ze serveren ook hardcore, pop, spacerock, punkfunk, dub en rockabilly, vakkundig neergezet met liefde voor de genreconventies.

Voor wie? Schizofrene muziekliefhebbers met een voorliefde voor alles wat van het rechte pad afwijkt.
naar de recensie >

5

Marlon Williams - Marlon Williams

 

De Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Marlon Williams (24) introduceert zichzelf vol goesting met 'Hello Miss Lonesome' en is meteen onweerstaanbaar. Williams kent zijn meesters en weet dat je ze aan elke generatie kan serveren, zolang je er maar in gelooft. Dit debuutalbum telt maar negen liedjes, waaronder enkele covers, maar het gaat om zijn persoonlijkheid.

Voor wie? Coverlovers die een persoonlijke insteek weten te appreciëren.

naar de recensie >

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig