Wouter Devriendt wordt nieuwe baas Dexia
Wouter Devriendt (archieffoto uit 2013). Foto: Belfius

Het kernkabinet heeft een beslissing genomen over de nieuwe ceo van Dexia. Wouter Devriendt is aangeduid als opvolger van Karel De Boeck.

Devriendt is bestuurder bij Belfius en is goed vertrouwd met het Dexia-dossier. Hoewel minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) theoretisch de keuze nog moet bekrachtigen, is De Vriendt de keuze van het kernkabinet.

Zij het wel onder voorbehoud dat de Franse regering, die eveneens een belangrijke aandeelhouder is van Dexia, akkoord gaat. Maar dat is normaal geen probleem.

Wouter Devriendt haalde het van drie andere kandidaten: Olivier Hamoir (ex-McKinsey), Bart Pattyn van kredietverzekeraar Coface en Daniel Thielemans van BNP Paribas Fortis.

Devriendt kreeg voor het eerst bekendheid in 2013, toen hij onrechtstreeks aan de basis lag van het ontslag van toenmalig minister van Financiën Steven Van Ackere (CD&V), omdat die ontkende dat Devriendt een bureau en mailadres had op zijn kabinet.

Begin vorig jaar is hij ook door de Griekse minister van Financiën benoemd als lid van de algemene raad van het Hellenic Financial Stability Fund (HFSF), een adviescomité dat de Griekse banksector moet herstructureren. Devriendt zetelt daarin samen met de Franse ex-ceo van Dexia: Pierre Mariani. Zijn mandaat in Griekenland loopt tot juni 2017.

De Boeck weg op 18 mei

Karel De Boeck vertrekt als ceo van Dexia op 18 mei. Zijn vertrek was al een tijd aangekondigd, maar omdat er nog geen opvolger was, werd er even gevreesd voor een vacuüm aan de top. Zeker toen ook bekend geraakte dat er nog mensen aan de top van de bank vertrekken.

‘Ik laat hier na vijf jaar een geoliede organisatie achter’, zei De Boeck in januari nog . Bovendien moet de belastingbetaler niet meteen vrezen dat de Belgische staat opnieuw geld moet steken in Dexia. ‘Vandaag is een kapitaalverhoging niet aan de orde. Er is geen explosiegevaar bij Dexia meer’, zei hij. ‘Maar de omstandigheden kunnen veranderen en ik kan niet in de toekomst kijken. Ik weet ook niet wanneer ik ga sterven, hé’.