Restaurants zonder vlees: Antwerpen
Foto: WILD

De tijd dat vegetariërs genoegen moesten nemen met een extra blad sla ter vervanging van vlees of vis ligt al even achter ons, maar dat betekent niet dat alle restaurants voldoende vegetarische keuzes aanbieden. Naar aanleiding van Dagen Zonder Vlees maakten wij per stad een selectie waar dat wél het geval is. Staat uw favoriet er niet bij? Deel met ons via de commentaarknop rechtsboven.

100%

Een restaurant (en traiteur) met een heel hoog Dagen Zonder Vlees-gehalte is Lara kookt voor u (Van Schoonbekestraat 158), want ze werken er ook met herbruikbare verpakkingen, verspillen haast niets en koken altijd in het seizoen met lokale ingrediënten.

Aahaar (Lange Herentalsestraat 23) is een Indiaas eethuis waar je voor tien euro à volonté van het buffet mag opscheppen. Sowieso is de Indiase keuken, die zich kan beroepen op een eeuwenoude vegetarische traditie, een aanrader voor wie op zoek is naar een geschikt restaurant tijdens Dagen Zonder Vlees.

Tijdens de week is het rawfoodrestaurant Eten Vol Leven (Minderbroedersrui 52) enkel over de middag open, op zaterdag enkel ’s avonds. Al kun je er ook altijd eten bestellen.

Niet de meest voor de hand liggende naam voor een veggierestaurant, maar Wild (Grote Pieter Potstraat 21) is er wel degelijk voor vegetariërs en veganisten. Begin dit jaar geopend door twee Italiaans-Zwitserse zussen, die er ook hun werk als fotografe en tekenares tentoonstellen.

Ook vrij nieuw is Carotterie (Sint-Jorispoort 12), waar je elke dag van 08.00 tot 16.00 uur terechtkunt voor een vegetarisch of veganistisch ontbijt en lunch (ook afhaalmaaltijden). Eigenares Peggy Acke, voorheen productmanager bij het Belgische modelabel Essentiel, ging zichzelf in het veganisme verdiepen door haar eigen voedselintoleranties.

In 1973 was Beni Falafel (Lange Leemstraat 188) het allereerste vegetarische restaurant in Antwerpen. En nog altijd trekt Beni Barnatan er de kar. Specialiteiten: falafel natuurlijk en hummus. En voor nog meer falafels is er Falafel Tof (Hoogstraat 32).

Het veganistische restaurant Bites and Wines (Oude Beurs 60) heeft zijn naam niet gestolen als je weet dat eigenares Katherine Nash ook een ruime keuze biologische en veganistische wijnen kan aanbieden.

chef-kok Tino Don Porto Carero presenteert in zijn foodtruck Loving Hut Express enkel honderd procent plantaardige snacks, maaltijden, desserts en gezonde dranken, met veel oosterse invloeden. Terug te vinden op tal van evenementen en festival, maar op dinsdag en vrijdag steeds paraat op de Draakplaats.

50/50

Voor fans van goed brood raden we de Biologisch Dynamische Bakkerij (Mechelsesteenweg 72) aan als ontbijt- of lunchplek, dat eigenlijk bijna enkele vegetarische gerechten aanbiedt, en ook een goed zuivelvrij aanbod heeft.

Begin dit jaar werd ook Buurtkost (Dambruggestraat 36/1) opgestart, waar Soepmie, Les Odettes en Soppa Fest smaakvolle en gezonde afhaalmaaltijden bereiden. De eerste staat garant voor verse, biologische soep, de anderen voor vegetarische maaltijden.

In de categorie wereldkeuken zijn Little Ethiopia (Zirkstraat 8), het Indische restaurant Nora (Wolfstraat 35), Vietnamees restaurant Bún (Sint-Jorispoort 22), het Japanse Les Saveurs de Yamada en het joodse Hoffy’s (lange Kievitstraat 52) dat steeds een vegetarische dagschotel aanbiedt en veel keuze heeft in de traiteurtoog.

Goede lunchadressen zijn dan weer Bar Vert (Helenalei 2-4) en Loes & Krikke (Congresstraat 42).

Als er wat meer te besteden valt, kunt u de voeten onder tafel schuiven bij Graanmarkt 13 (dat zijn naam ontleent aan zijn adres) waar Seppe Nobels tovert met groenten, of Vina Clara (Karel de Preterlei 210), gehuisvest in een prachtige art-nouveauwoning uit het begin van de vorige eeuw.