'Loodsen verdienen 7.000 euro netto'
Foto: BELGA

Zijn loodsen de meest verwende ambtenaren van het land? Het verwijt valt en is ergens te begrijpen.

Hoeveel verdienen de loodsen?

Loodsen behoren tot de best betaalde ambtenaren van het land, leert Gazet van Antwerpen ons. Een beginnende loods start aan een bruto jaarsalaris van 48.600 euro. Bovenop het basissalaris krijgen de loodsen nog een variabele vergoeding per effectieve beloodsing die ze uitvoeren.

De Vlaamse ombudsman berekende enkele jaren geleden dat de loodsen gemiddeld 2000 euro per maand aan variabel loon ontvangen, bovenop hun basisloon. Daarbovenop ontvangen de loodsen nog een hele reeks andere premies voor gevaarlijk werk, weekendwerk en nachtwerk. ‘Een gemiddelde loods verdient makkelijk 7000 euro netto per maand’, zegt Wilfried Lemmens, gewezen ceo van het Loodswezen in Gazet van Antwerpen.

Kustloodsen verdienen zelfs 10.000 euro per maand, berekende De Tijd.

Hoeveel uur werken ze daarvoor?

De loodsen werken in een beurtensysteem van zeven dagen beschikbaarheid en daarna vijf dagen totale rust. ‘Een loods werkt gemiddeld 25 uren per week, woon-werkverkeer inbegrepen’, aldus Lemmens in Gazet van Antwerpen. Hij vermoedt zelfs dat vele loodsen nog een bijbaan hebben omdat ze daar de tijd voor hebben.

Maar hun functie is wel belangrijk natuurlijk.

Loodsen nemen het gezag van een schip over om een schip de Schelde te laten opvaren. Maar, zo zeggen de reders, ze hebben daarbij geen enkele verantwoordelijkheid. Strandt het schip, dan is en blijft de kapitein verantwoordelijk.

U wil het ook worden?

Dat is niet zo makkelijk. Loodsen zijn experts en hebben allemaal een verleden als kapitein op de lange omvaart.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig