Beke: ‘Geen neutrale overheid nodig’
Foto: Bart Dewaele

CD&V-voorzitter Wouter Beke wil niet dat het debat over de lekenstaat leidt tot een neutrale overheid die religies volledig uit de publieke sfeer bant.

‘We hebben geen neutrale overheid nodig, maar wel een overheid die betrokkenheid aanmoedigt en onpartijdig is’, schrijft Beke in zijn nieuwe essay ‘Het Nieuwe WIJ’.

Op aansturen van Open VLD-fractieleider Patrick Dewael start het parlement met een debat over de lekenstaat. Tegen de achtergrond van de aanslagen in Parijs riep Dewael op te bekijken of een reeks principes in de Grondwet, zoals de scheiding tussen kerk en staat, uitgediept kunnen worden.

CD&V-voorzitter Beke ziet achter die vraag een andere agenda. ‘De grote problemen met geradicaliseerde jongeren en salafistische moskeeën worden gebruikt om een andere ideologische agenda te ontplooien', schrijft hij.

Laïcité naar Frans model?

‘Welk probleem wil men in feite oplossen? Het antwoord is duidelijk: verban religies, dan heb je ook de islam verbannen! Dat is de onderliggende gedachte. De paradox is dat men de terreur in Parijs als aanleiding neemt om een laïcité naar Frans model in te voeren, het land waar de aanslagen plaatsvonden’, aldus Beke.

‘We hebben geen neutrale overheid nodig, maar wel een overheid die betrokkenheid aanmoedigt en onpartijdig is’, schrijft Beke. ‘Geen neutrale overheid die waardenbeleving wil privatiseren. Geen beleid dat zegt dat zingeving en geloof alleen een kwestie is van de private sfeer en de eigen woonkamer. Salafistische moskeeën zijn een probleem. Maar de meeste geradicaliseerde jongeren, werden dit niet door moskeebezoek. Wel door salafisten die thuis jongeren rond zich wisten te verzamelen en hen in private woonkamers hebben gebrainwasht.’

Middenveld

Het essay van Beke heeft als ondertitel 'pleidooi voor een betrokken samenleving'. Daarin voert Beke onder meer aan dat het middenveld moet vernieuwen: ziekenfondsen moeten 'gezondheidsfondsen' worden (een kompas in het aanbod van de gezondheidszorg), vakbonden moeten 'vakcoaches' worden en werkgevers 'moeten werk maken van participatief ondernemen'. De taken van het middenveld aan de markt of de staat overlaten vindt Beke geen goed idee. 

Dat Beke de enige kandidaat-voorzitter is, maakt voor hem nu een inhoudelijk debat mogelijk. 'Ik heb niemand afgeraden of aangeraden om zich kandidaat te stellen', zei hij in het Radio 1-programma De Ochtend. 'Het wordt wel een moment dat leden hun appreciatie kunnen uitdrukken over de koers en keuzes van de partij.'

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig