Transportfirma uit Wingene verdacht van mensenhandel
Bij de brand in 2012 kwamen twee Poolse mecaniciens om het leven. Foto: BELGA

Het gerecht verdenkt transportbedrijf Krismar van mensenhandel, huisjesmelkerij, het niet correct uitbetalen van loon en onvrijwillige slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.

Op 1 april 2012 kwamen in een loods in Wingene de twee Poolse mecaniciens Pawel Lawecki (27) en Marcin Adamek (28) bij een nachtelijke brand om het leven. Ze werkten voor het transportbedrijf Krismar dat in Polen een zusterbedrijf heeft. Op het moment van de brand sliepen elf Polen in de loods. Twee herstellers van palletten raakten zwaargewond, een mecanicien en een chauffeur raakten lichtgewond.

Het gerechtelijk onderzoek naar de brand werd al snel uitgebreid naar mogelijke sociale fraude. Krismar heeft altijd volgehouden de wet te respecteren. Maar na vier jaar onderzoek meent het arbeidsauditoraat van Brugge nu wel bewijzen te hebben en wil het het transportbedrijf alsnog voor de rechter brengen.

De zaak kwam gisteren voor het eerst voor op de raadkamer in Brugge, die moet beslissen over doorverwijzing. Omdat er aanvullend onderzoek werd gevraagd, werd de behandeling uitgesteld.

Geen trucks in Polen

Concreet vraagt de arbeidsauditeur de doorverwijzing van Krismar en zaakvoerder Kris Calle­waert voor onvrijwillige slagen en verwondingen met de dood tot gevolg (voor de twee overleden Poolse mecaniciens, omdat de loods niet brandveilig was), onvrijwillige slagen en verwondingen (voor de Poolse gewonden), mensenhandel, huisjesmelkerij en het niet correct uitbetalen van loon aan de Poolse chauffeurs.

Voor onder meer dat laatste wil de arbeidsauditeur ook twee andere bedrijven van Callewaert, Orotra en Transport Scherrens Calle­waert Palletten (TSCP), vervolgen.

Hoe de Polen werden uitgebuit en wie nog vervolging riskeert, leest u in de uitgebreide versie van dit artikel , verschenen in De Standaard van 3 maart.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig